Colorado Potato Beetle Eating Leaf

Vyhlaste mandelinkám nelítostný boj. Malé brouky zažene přírodní síla bylin a dalších rostlin

Mandelinky bramborové můžeme na své zahradě potkat během léta, ale objevit se mohou již na jaře. Nejedná se o hmyz, kterého byste se mohli snadno zbavit, ale existuje několik osvědčených metod, díky kterým si s nimi můžete poradit. Nemusíte přitom vůbec používat chemické prostředky, ale postačí pouze ty domácí. Podívejte se, jak efektivně bojovat proti mandelince bramborové.

Pomoc v podobě třezalky nebo kopřiv

Jednou z domácích metod, které můžete využít, je postřik z výtažku z třezalky. Přípravek nemusíte používat jen proti mandelince bramborové, ale také proti mšicím nebo housenkám, které budou trápit vaši zahradu. Roztok připravíte z 300 gramů třezalky v 10 litrech vody. Nechte bylinu odpočívat do druhého dne. Poté bylinu přeceďte a zřeďte vodou v poměru 1 : 2, nalijte do lahve s rozprašovačem a můžete aplikovat na záhony.

Mohlo by vás zajímat:  Chemická hnojiva vůbec nejsou potřeba. Rostlinám lépe prospějí přírodní prostředky

Kopřivy jsou také skvělým způsobem, jak se zbavit nežádoucího hmyzu. Použít můžete kopřivový hnůj, který je ideální pro menší zemědělská pole. Z jednoho kilogramu čerstvé kopřivy a 10 litrů vody připravíte za 5 dnů vývar. Kopřiva během 5 dnů zkvasí. Roztok nařeďte vodou v poměru 1 : 10 a můžete ho použít.

Zdroj obrázku: Freepik

Extrakt z chryzantémy a vůně některých rostlin

Dalším domácím prostředkem je extrakt z kyseliny chryzantémové. V tomto případě musíte být opatrní, protože je tento produkt škodlivý pro lidi i zvířata. Množství 0,5 kg/ha smíchejte s 6% octem a vodou v poměru 2 : 1 : 2, aby pH kapaliny nepřesáhlo 7. Aplikaci byste měli provádět za oblačného dne, protože tento produkt je citlivý na vysoké teploty.

Mohlo by vás zajímat:  Za schnutím a uvadáním levandule stojí často nevhodná zálivka nebo škůdci

Mandelinka bramborová nesnese vůni některých rostlin a zeleniny. Patří mezi ně křen, len, fazole, žlutý jetel, kapradí nebo pelyněk. Jestli se chcete těchto škůdců zbavit skutečně přírodním způsobem, měli byste zvážit pěstování některé z uvedených rostlin u pole nebo záhonu. Hmyz odradíte a prevence je vždy lepší než záchrana.

Zdroj: https://howigetridof.com/potato-bug/
Přidat na Seznam.cz