Seedling Concept By Human Hand Apply Fertilizer Young Tree Green Background

Zdánlivý odpad lze ještě skvěle využít. Rostliny poděkují za šetrné přírodní hnojivo

Hnojením dodáváme rostlině potřebné živiny a podporujeme ji tak v růstu. Z toho důvodu se hnojí na jaře, kdy se rostlina pomyslně probouzí ze zimního spánku a přechází do aktivního období svého života. Dejte pozor na to, že i hnojením lze květinám uškodit. Vybírejte proto šetrná hnojiva. Taková si můžete vyrobit v pohodlí domova. Suroviny nebude potřeba složitě shánět, protože je máme všichni doma.

Uvařte si brambory nebo vajíčka

Stačí, když si v den hnojení uvaříte brambory jako přílohu k obědu nebo si dáte vajíčka k snídani. Jako skvělé přírodní hnojivo fungují například právě skořápky od vajec nebo voda, ve které jste brambory uvařili. Voda je po bramborách plná škrobu a minerálů. Pouze pamatujte, aby voda nebyla slaná.

Mohlo by vás zajímat:  Hnojení sazenic: při dodržení pravidel bude sklizeň bohatá

Pro rostliny, jako je levandule, která potřebuje neutrální nebo zásaditou půdu, jsou vhodné skořápky od vajec. Pomáhají květině v odolnosti proti škůdcům. Rozdrcené skořápky nasypte na zeminu nebo je namočte na dva týdny do vody. Výluhem pak rostliny zalijte.

Zdroj obrázku: Freepik

Kvetoucí rostliny ocení kávu nebo banán

Hortenzie či azalky potřebují kyselou půdu, a tak pro ně bude vhodné hnojivo v podobě kávového lógru nebo banánových slupek. Obě varianty jsou bohaté na draslík, který prodlužuje dobu kvetení rostlin. Sedlina dokonce odpuzuje mouchy, které létají kolem květin.

Mohlo by vás zajímat:  Úžasná levandule provoní zahradu i domov, rozjasní tvář a popřeje nerušený spánek

Kávovou sedlinu nechte proschnout. Pokojovky lógrem hnojte jen dvakrát do roka, venkovní rostliny až čtyřikrát. Slupky od banánů, případně nahnilé banány nakrájejte a zalijte horkou vodou. Den nechte louhovat a pak tekutinou zavlažte květiny místo běžné vody.

Zelenina bez chemie

Přírodní hnojiva můžete využít i na zeleninu, kterou pěstujete doma. Vyhnete se tak chemickým hnojivům a postřikům, které často odrazují od nákupu zeleniny v obchodech.

Přírodní hnojiva vyrobená doma jsou značně levnější než ta, která zakoupíte v zahradnictví. Navíc tím uděláte i něco pro přírodu. Dáte využití věcem, které by šly za běžných okolností do odpadu.

Zdroj: https://www.thespruce.com/make-your-own-fertilizer-1388159
Přidat na Seznam.cz