Fresh Celery Vegetable Bunch Celery Stalk With Leaves Wood Nature Green

Řapíkatý celer je jako stvořený k salátovému tvoření. Každý si najde svou oblíbenou variaci

Řapíkatý celer je nízkokalorická zelenina, která vám může pomoci zhubnout a snadno se dostat do formy bez hladovění. Můžete ji totiž chroupat mezi jídly, a hlad vás tak trápit nebude. Co ale dělat, pokud zrovna nemáte rádi chroupání zeleniny jen tak, bez nějakého doplňku? Zkuste si z celeru připravit zdravé saláty, které si zamilujete, ale zároveň přijmete dostatek zdravé zeleniny.

Proč jíst celer?

Řapíkatý celer by měl konzumovat každý, kdo se zajímá o zdravou stravu a chce se udržovat v dobré kondici. Ukazuje se, že obsahuje dvakrát více vitamínu C než citrusy, takže vám pomůže vytvořit silnou imunitu, která vás ochrání před ledajakou infekcí. Dále je celer velmi dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, kyseliny listové a betakarotenu. Určitě v něm nechybí ani velmi potřebný vitamín E nebo fosfor, draslík, zinek či vápník.

Mohlo by vás zajímat:  Nachystejte se na podzim a vysaďte si tykve. Budou nejen chutné, ale i hezkou dekorací

Salát s brusinkami

Kombinace sladkého a slaného je velmi chutná. Podobně si ji můžete dopřát i v tomto salátu. Nachystejte si kuřecí prsa, která nakrájejte na tenké nudličky a zprudka je orestujte na pánvi. Mezitím si omyjte celer a nakrájejte jej na plátky silné asi jeden centimetr. Vše dejte do misky, přidejte sušené brusinky a udělejte zálivku z jogurtu, hořčice a majonézy.

Zdroj obrázku: Freepik

Salát s vejcem

Bílkoviny v tomto receptu získáte z vajec. Uvařte je natvrdo, a až vychladnou, oloupejte je a nakrájejte do misky. Přidejte nadrobno nakrájený celer a zálivku z majonézy a hořčice – nejlépe pikantní. Celerový salát je téměř hotový. Dochuťte ještě pepřem a solí podle chuti nebo posypte čerstvou pažitkou.

Mohlo by vás zajímat:  Sklizeň ovoce a zeleniny je důležité dobře naplánovat a zpracovat

Vegetariánský salát

Pokud se chcete vyhnout konzumaci živočišných produktů, použijte tofu. Pokud zvolíte uzený produkt, bude mít salát výraznější chuť. Nakrájejte jej na kostičky a namočte alespoň na několik minut do marinády z rostlinného oleje, pepře, pikantní papriky, provensálských bylinek a trochy soli. Osmažte na pánvi. Přidejte čerstvou zeleninu – celer, okurku, rajče nebo třeba rukolu. A máte hotovo.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/health-benefits-of-celery
Přidat na Seznam.cz