Beautiful Blooming White Flowers Spathiphyllum

Toulcovka se těší velké popularitě, drobné chyby při pěstování ji ale mohou zahubit

Toulcovka láme rekordy v popularitě mezi milovníky pokojových rostlin. Toulcovka se vyznačuje svým vzhledem – pomyslnou korunou dlouhých listů je květ jemně bílé barvy. Roste dokonale i za špatných světelných podmínek a má fantastický vliv na lidské zdraví, protože filtruje vzduch. Ačkoliv je toulcovka velmi vděčnou rostlinou, existuje mnoho malých chyb, které vedou k jejímu rychlému chřadnutí. 

Prostředí

Tropický původ rostliny určuje její specifické požadavky na domácí pěstování. Optimální teplota pro toulcovku je mezi 18–20 °C. Růstu toulcovky prospívá dostatečně vlhký vzduch a bezvětří. Toulcovka miluje lehký stín, proto není vhodné pěstovat ji na přímém slunečním světle. Sluneční svit způsobuje žloutnutí listů a následné popálení rostliny. 

Mohlo by vás zajímat:  Švédský trik, který přiměje orchideje bohatě rozkvést

Zalévání

K zalévání toulcovky je nejvhodnější destilovaná voda, dešťová voda či odstátá kohoutková voda o pokojové teplotě. Příliš tvrdá voda vede k zhnědnutí listů. Půda, ve které je toulcovka zasazena, by měla být pouze vlhká, nikoliv nadměrně mokrá. Její přelití vede ke hnilobě kořenů a rozvoji houbových onemocnění. V létě je ideální frekvence zalévání dvakrát až třikrát týdně, v zimě postačí zalévat méně často.

Zdroj obrázku: Pixabay

Hnojení

Toulcovka roste nejlépe v mírně kyselé půdě. V období květu by měla být hnojena každé dva týdny hnojivem určeným pro kvetení rostlin. K tomuto účelu se nesmí používat těžké minerální přípravky obsahující vápník, který naruší pH půdy a povede k zhnědnutí listů. Z domácích metod může být použita kávová sedlina.

Mohlo by vás zajímat:  Některé pokojovky nepotřebují příliš slunce, aby krásně rostly. Tyto si ve stínu libují

Přesazování

Toulcovka by měla být přesazována až ve chvíli, kdy se nevejde do květináče. Nejlepším obdobím pro přesazení je jaro. Rostlina musí být umístěna v úrodné půdě s přídavkem rašeliny.

Zdroj obrázku: Pixabay

Když přestává kvést…

Nejčastější příčinou je kořenová hniloba způsobená nadměrným zaléváním. V takovém případě je třeba opětovná výsadba. Je nutné odstranit všechny shnilé a poškozené části rostliny a umístit ji do čisté půdy. Dalším důvodem je topná sezóna, během které se rostlina vysouší. V takovém případě je třeba zvýšit vlhkost vzduchu, ať už zvlhčovačem, či miskou s vodou umístěnou vedle rostliny. 

Přidat na Seznam.cz