Fortune Spring 978602 1920

Čisté rostliny, zdravé rostliny. S trochou trpělivosti své květiny zbavíte prachu jednoduše

Všechny pokojové rostliny se potýkají s prachem na listech. To je naprosto logický jev, pod střechou neprší a rostliny se samy neočistí. Není dobré rostliny čistit od prachu příliš často, ale čas od času vás to nemine. Rostlina, která je zanesená velkou vrstvou prachu, nemůže dýchat a pak nastávají různé problémy kolem zdraví rostliny. Listy zanesené prachem nerostou, rychle klesají k zemi a následně odcházejí. Navíc rostlina schovaná pod nánosy prachu nedělá ani žádnou velkou parádu. Myslete na to, že je čas od času rostlinám potřeba od prachu ulevit.

Mohlo by vás zajímat:  Schnoucí listy znamenají u dracény jediné: rostlina volá o pomoc. Zachraňte ji domácími léky

Čištění rostlin závisí na velikosti listů

Velké listy pokojových rostlin jsou pro čištění nejsnazší. Velmi dobře se čistí a úkol je rychle splněn, nezabere vám mnoho času. Úplně postačí, když rostlinu přenesete do koupelny do vany či sprchového koutu a rostlinu osprchujete. Ani na velké listy nepouštějte příliš silný proud vody a nespalte rostlinu horkou vodou. Z volné přírody jsou zvyklé na studený déšť.

Zdroj obrázku: Pixabay

Co se týká rostlin s malými listy, není vhodné je sprchovat proudem vody. I slabý proud by je mohl polámat a vy byste si tak akorát zničili rostlinu. U malých rostlin vyžaduje čištění listů trochu více času. Nejlepší je použít navlhčený bavlněný hadřík nebo papírový ubrousek a otřít postupně všechny listy. Hadřík průběžně oplachujte, ať neničíte rostliny třením prachu.

Mohlo by vás zajímat:  Kapradinám prospěje přírodní hnojivo připravené z bylinek nebo zeleniny
Zdroj obrázku: Pixabay

Problém s jemnými listy

Rostliny s jemnými listy nebo listy, které jsou opravdu drobné a husté může být velmi náročné čistit jeden po druhým. V takovém případě vyzkoušejte obyčejnou vodu v rozprašovači. Ideální je rozložit kolem květináče hadry, aby voda kapající z listů nedělala kaluže na podlaze. Ukliďte je až když budou listy rostlin suché. Rozprašovač můžete vyzkoušet také na příliš vzrostlé rostliny, které je nemožné přenést do koupelny a postavit do vany. I kolem nich je dobré umístit hadry, které budou sát přebytečnou kapající vodu.

Přidat na Seznam.cz