Fruit 3656775 1920

Ovoce s tajemným názvem carambola nejenom chutná, vlastnostmi strčí do kapsy českou klasiku

Pokud se Vám při slově carambola vybaví loupežník Karaba, jste úplně vedle. Vraťte se ze světa pohádek zpět sem k nám na zem. Pro toto ovoce můžete zavítat do Východní Indie, anebo jen do našeho obchodu do oddělení ovoce a zeleniny. Jedná se o méně známe ovoce, které nese hned několik českých názvů. Někteří z Vás možní znají pod jedním z těchto jmen:

  • malajská hvězda
  • malabarský angrešt
  • čínská hvězdice

    Zdroj obrázku: Pixabay.com

Její správná konzumace

Vzhledem k tomu, že se u nás jedná o málo známé ovoce, byste si nemuseli poradit s jeho spotřebou. Spoustu lidí si takové ovoce přinese domů, protože je lákavé na pohled. Vypadá jako žlutá hvězdice. Pak ho ale vyndáte z lednice a začnete přemýšlet. Co s tím ovocem ale teď? Jak se to vlastně jí?

Nebojte se, naporcovat čínskou hvězdici opravdu není nic složitého. Nejčastěji se konzumuje v různých ovocných salátech, nebo se používá na ozdobu zmrzlinových pohárů, dortů, zákusků a různých nápojů. I po rozkrájení si toto originálně vyhlížející ovoce zachová tvar hvězdy. Pokud si ji přejete sníst, nejprve ji oloupejte. Úplně normálně, třeba jako jablko. Až ji oloupete, už ji stačí jen položit na prkýnko, vzít ten správný nůž a nakrájet ji na plátky. Nekrájejte ji podélně, ale tak, aby si plátky i nadále udržely tvar hvězdičky.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jaké látky dodá našemu tělu

Crambola není jen oslnivá svým vzhledem. Je šťavnatá a chutí může připomínat angrešt. I přes to, že se jedná o ovoce, je pro ni charakteristickým znakem nízký obsah cukru. Vašemu tělu dodá hořčík, vápník, minerální látky a vitamin C.

I přes to se ale toto ovoce nedoporučuje konzumovat příliš často a už vůbec ne ve velkém množství. Častá konzumace by Vám mohla narušit správnou funkci ledvin. To se pak spravuje pomocí vápníku, který se do těla dodává. 

Jedná se o velmi zajímavé ovoce, svým vzhledem je jedinečné. Je velmi chutné, sladké, a přitom téměř bez cukru. Zaženete jím proto chuť na sladké bez větších následků, ale pamatujte, že toto ovoce smíte konzumovat pouze v přiměřené míře.

 

Mohlo by vás zajímat:  Hrušky rozpohybují střeva a nastartují trávení. V kombinaci s medem zachutnají každému
Přidat na Seznam.cz