Autumn Leaves 4682608 1920

Podzimní úklid zahrady má svá pravidla. Správně odstranit listí je základ

Podzim – pro někoho to nejhorší roční období, a pro někoho to nejkrásnější. Když se začnou barvit listí na stromech, ranní mlhy, stříbrný svit rosy na trávě, zkrátka je vidět, že se příroda chystá k odpočinku. Všechno jako by se zpomalilo, zklidnilo. Pole jsou sklizená, tráva přestává růst, zemědělci sejí ozimy, a léto je definitivně pryč. A pak pomalu začnou ze stromů padat listy. Nejdříve jeden, pak další, a pak už není strom, ze kterého by listí nezačalo padat. A když se k tomu přidá vítr, ve vzduchu poletuje listí jako sněhové vločky. To už je podzim v plném proudu.

Stará dobrá klasika-hrábě

Úklid listí obyčejně řešíme klasicky – hrábě, vaky na listí, kolečka a nikdy nekončící kolotoč úklidu, a to hned po tom, co nám to podzimní vítr krásně rozhází po celé zahradě. Dřív se listí pálilo, a typická vůně kouře se linula snad z každé zahrady. Jaký to nezaměnitelný znak podzimu. Sloupy kouře stoupající k obloze, nebo se linoucí od zahrady k zahradě, v závislosti na tom, jaké je počasí. Našli se i tací, kteří opadané listí shrabali a použili do kompostu jako součást regenerace bio materiálu. Někdo z něho také připravil pelíšek pro ježka na zimu. I tak může být listí užitečné.

Mohlo by vás zajímat:  Hydroosev

Pomocníci na elektřinu, či benzín

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kromě klasického hrabání dnes existují i modernější metody úklidu spadaného listí. Jednou z těchto metod je používání vysavačů, nebo fukarů vzduchu, které nám mohou s úklidem výrazně pomoci. Stále však zůstává dokončení likvidace listí. I když použijeme fukar, listí se hromadí na místě, kde ho chceme mít. Výrazně ulehčit práci s nakládkou nám může obyčejná pogumovaná plachta. Když ji rozprostřeme na nějakém rovinatém místě pod stromy, a následně rohy zatížíme cihlami, nebo kameny, můžeme listí jak fukarem, tak i obyčejnými hráběmi hromadit na připravené plachtě. Jakmile máme listí shrabané na plachtě, odstraníme zátěž a plachtu jednoduše zvedneme a rohy svážeme k sobě. Následně stačí listí v plachtě odnést nebo odvézt na kompost, nebo do připraveného kontejneru. Pak pár dní počkáme až spadne další listí a celý postup opakujeme, a to tak dlouho, až máme uklizeno.

Mohlo by vás zajímat:  Proti mechu v trávníku působí efektivně vápnění a správný výběr hnojiva

Může nás spadané listí ohrožovat?

Mějte na paměti pár důvodů, proč spadané listí uklízet. Některé druhy stromů může napadnout houbová choroba, plíseň, nebo i jiné další choroby. Pokud bychom takto napadené listí nechali na zahradě do jara, může se stát, že se z nakažených listů může choroba dostat země, a kořenovým systémem zpět do stromů. Pak nám nezbývá nic jiného, než přistoupit k likvidaci takových chorob chemickou cestou. Což je sice účinné, ale tyto látky se dostávají i do ovoce, nebo zeleniny a my je pak konzumuje. Dalším nebezpečím z neuklizeného listí může být obyčejný úraz. Případů uklouznutí a následného úrazu by nám oddělení chirurgie mohly předložit desítky. Tak když nic jiného myslete na bezpečnost svoji a svých nejbližších. A pamatujte, že listí, hnůj, tráva se časem rozloží, a vytvoří kompost, který nám doplní živiny nejen pro stromy, ale celou zahradu, a to bez jakékoliv chemie. A to je přínos k nezaplacení. Tak hodně pohody při podzimním úklidu.

Přidat na Seznam.cz