3 důvody, proč zařadit fazole do jídelníčku ještě dnes: smlsnou si na nich nejen vegetariáni
Fazole se již léta konzumují v různých částech světa. Nejen že chutnají skvěle, snadno se připravují a zasytí na dlouhou dobu, obsahují také mnoho živin. Luštěniny samy o sobě dodají tělu velké množství bílkovin a vitamínů. Jsou velmi lehce stravitelné a přinášejí do potravy důležité složky potřebné pro správné fungování trávicí soustavy. Jaké jsou výhody fazolí a luštěnin obecně?
První velkou výhodou jsou bílkoviny
Fazole jsou cenným zdrojem bílkovin. Na 100 g váhy jich obsahují více než 7 g. Z tohoto důvodu jsou oblíbenou potravinou především ve vegetariánské stravě. Kromě toho fazole obsahují malé množství tuku a kalorií. Fazole dokonale doplní vaše menu, pokud se budete pokoušet udržet si fit postavu nebo pokud se snažíte vysněné postavy teprve dosáhnout.
Druhou výhodou je vláknina
Fazole jsou bohaté na vlákninu. Běžná porce dodá 1/3 denní potřeby této složky. Díky tomu nejen dobře zasytí, ale také zlepšuje práci trávicího systému. Podle výzkumu snižují fazole díky vysokému obsahu vlákniny riziko ischemické choroby srdeční a stabilizují hladinu cukru v krvi.
Třetí výhodou jsou vitamíny a minerály
Fazole jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin. Obsahují vysoké množství vitamínů skupiny B, například B3 a B5, již mají skvělý vliv na zdravý stav pokožky. Dále v nich najdeme vitamín B2, kyselinu listovou i vitamín E. Kyselina listová napomáhá správnému fungování a růstu kostí a šlach. Je velmi důležitou složkou potravy hlavně v době těhotenství. Obsahují také důležitý hořčík, vápník, zinek a měď.
Příprava fazolí
Fazole jsou výborným základem pro přípravu různých jídel, jako jsou guláše, polévky, mexické zeleninové směsi a saláty. Je možné z nich připravit dip podobný humus. Fazole lze použít jako hlavní chod nebo předkrm, ale také jako zdravou večeři. Pokud se vám nechce fazole vařit, můžete zkusit použít konzervované fazole. Ty lze snadno použít do salátů, ale také do omáček a směsí pod maso. Fazole se také hodí na přípravu pomazánek, kde je jejich běžně hutná chuť snadno možné eliminovat.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-why-beans-are-good-for-health