Cucumber Harvest Summer Harvest Collect Fruits From Backyard Garden Harvesting Cucumber

Žloutnutí okurek lze zastavit cibulovou zálivkou

Spousta lidí si myslí, že vypěstovat krásné a chutné okurky není žádná velká věda. Je to koneckonců celkem obyčejná zelenina, kterou v sezoně koupíte za pár korun v každém supermarketu. Je pravda, že okurky nejsou náročnější než jiné druhy zeleniny, ale i tak potřebuje mít zahradník trochu praxe a hlavně správný přístup. Jinak úrodu postihne to, co možná znáte i ze svých pokusů o vypěstování okurek – plody zežloutnou. A kromě barvy ztratí také chuť. Takže jak okurky správně pěstovat?

Mohlo by vás zajímat:  Zdraví nejlépe prospěje mladá zelenina, má více důležitých živin a její příprava je rychlá

Okurky je třeba zaštipovat

Tedy pokud se je nechystáte zavařit ve sladkokyselém nálevu, pak je zaštipování spíše kontraproduktivní. A co že to zaštipování vlastně je? Jde o odříznutí, nebo v horším případě alespoň odlomení bočních výhonků u květu s čerstvě vyrašeným plodem. Pokud tyto boční výhonky necháte, okurky budou malinké, ale o to víc jich bude. Vaše úroda tak bude velikostí připomínat už zmíněné nakládačky. Necháte-li však jen jeden výhonek, namísto několika malých okurek vyroste z květu jedna velká. Vypěstovat velkou okurku je snazší než několik malých.

Mohlo by vás zajímat:  Bez pórku nebo cibule se obejde jen málo receptů. Využijte jejich vlastnosti na maximum
Zdroj obrázku: Freepik

Proč okurky žloutnou?

A teď se posuňme v čase, z výhonku je okurka, která začíná žloutnout. Nejčastěji se tak děje v případě, že je rostlina vystavena příliš vysoké teplotě a přímému slunci, nemá dostatek živin, je napadena škůdci nebo ji trápí příliš vlhká půda. Varovat vás obvykle mohou listy, které začnou vypadat nezdravě dříve než plody.

Jak tomu zabránit?

Úplně univerzální návod neexistuje, ale většina pěstitelů vám potvrdí, že úplně jednoduché cibulové hnojivo udělá divy. Stačí najemno nasekat větší cibuli a asi půl hodiny ji vařit v litru vody na zalévání. Pak vývar odstavte, nechte vychladnout, proceďte přes kuchyňskou utěrku, rozmíchejte v litru vody a okurky s ním zalijte. Opakujte třikrát až pětkrát vždy po dvou týdnech. Odměnou vám budou krásné a chutné okurky.

Zdroj: https://thegardeningcook.com/veggie-harvest-may/
Přidat na Seznam.cz