Zlatavý med je lék i pochoutka. Vybrat ten skutečně kvalitní může být někdy oříšek
Med je skvělá surovina, která se hodí nejen k vaření a pečení, ale také se používá například v kosmetice. Posiluje tělo, dodá mu vitaminy, zvyšuje imunitu a také umí zvlhčit suchou a šupinatou pokožku. Hodí se rovněž na vředy a různé pupínky, protože jeho vlastnosti jsou antibakteriální. Jak ale poznat ten pravý med?
Podle vědců med dokáže posílit kosti
Pro lidi trpící osteoporózou by mohlo být skvělou zprávou, že med posiluje kosti. Je ale nutné konzumaci medu spojit také se cvičením v prevenci osteoporózy. Je také dobré pamatovat, že med se nesmí zahřívat na vyšší teplotu než 40 stupňů. O výrobě medu četl snad každý. Dělají ho včely z rostlin a sekrecí hmyzu. Med je skvělý na močový systém, u obézních lidí může nastartovat metabolismus. Medovicový med je skvělý v případě zácpy nebo průjmu.
Lipový med funguje při nachlazení, obsahuje vitaminy B a C a má antibakteriální vlastnosti. Zklidní kašel, snižuje horečku a celkově uklidňuje tělo. Vícebarevný med je vhodný hlavně pro děti, protože není tolik sladký a zabraňuje zubnímu kazu. Také se hodí pro seniory, kteří mají problémy s játry, střevy nebo srdcem.
Med si vybírejte jen od zkušeného včelaře, který do něj nebude dávat žádnou chemii
Některé druhy medu jsou vzácnější než ostatní. U nás je známý hlavně med lesní, ale existuje také med z akátu nebo pohanky. Mají skvělé vlastnosti, které pomáhají lidskému tělu s bojem proti různým infekcím. Akátový med zlepšuje chuť k jídlu, takže se nedoporučuje těm, kdo má nadváhu nebo obezitu.
Pohanka zase vyčistí tělo od toxinů, posiluje oběhový systém a dodá tělu železo, což se hodí lidem, kteří mají anémii. Ta trápí hlavně mladé lidi nebo děti. Řepka zabrání zácpě, léčí žlučové cesty a také játra. Stejně jako pohanka pomáhá oběhovému systému a také léčí hypertenzi. Med nikdy nekupujte v supermarketech, ale raději si zajděte na farmářský trh nebo se zeptejte známých na domácí zdroje.
Zdroj: http://www.creativecountryside.com/blog/good-better-best-a-quick-guide-to-choosing-honey