Zlatavý džem z jarních květů pročistí tělo od škodlivých toxinů. Přípravu zvládne úplně každý
Džem připravený z pampelišek je sladký jako med, ale navíc je voňavý a má zlatou barvu. Kromě toho má také zdraví prospěšné a léčivé vlastnosti. Jeho příprava je velmi jednoduchá a snadno to zvládnete i doma. Navíc je dobré poznat i jeho vlastnosti.
Jednoduchá příprava
Váš první krok bude směřovat na louku, kde musíte nasbírat alespoň 350–400 květů pampelišky. Vyberte si slunečný den a vydejte se na sběr s rodinou. Dětem se tato aktivita bude určitě líbit. Nezapomeňte však na rukavice. Takové množství budete potřebovat k přípravě džemu. Potom je namočte do studené vody asi na 10 hodin.
Po uplynutí této doby byste měli květiny opláchnout, promačkat, přidat 500 ml převařené vody a dát vařit. Květy vařte asi 20 minut. Pak přidejte 1 kg cukru, čajovou lžičku kyseliny citrónové a jeden celý jemně nasekaný citrón. Dalších 10 minut povařte. Po vychlazení přelijte odvar přes gázu a znovu povařte, tentokrát však jen dvě minuty. Opět nechte vychladnout. Potom nalijte do čistých zavařeninových sklenic a uložte na chladné místo, nejlépe do chladničky. Nyní je už džem připraven ke konzumaci.
Výhody pampeliškového džemu
Pampeliškový džem se doporučuje lidem trpícím hyperaciditou a obsažená vláknina usnadňuje zbavit se zácpy. Může také pomoci zmírnit zánět močového měchýře a močových cest. Má čisticí účinek, pomáhá zbavit se nejen toxinů a jedů, ale také škodlivých látek z našich jater. Ty způsobují rychlejší stárnutí těla, astma, srdeční choroby a rakovinu.
Je také výborným zdrojem vitamínu C, betakarotenu, zinku, fosforu, železa, draslíku a jódu. Můžeme jej použít i v případě nachlazení a bronchitidy. Pampeliška snižuje hladinu stresu, usnadňuje relaxaci a usínání. A nakonec zpomaluje stárnutí pokožky, snižuje krevní tlak, posiluje srdeční sval a zabraňuje rozvoji cukrovky.
Zdroj: https://www.tfrecipes.com/dandelion-jelly-health-benefits/