Zbavte ovoce a zeleninu nebezpečných pesticidů pomocí tří jednoduchých způsobů
Ovoce a zelenina jsou vynikajícími potravinami pro naše zdraví. Aby však jejich konzumace byla skutečně prospěšná, nesmí na nich zůstávat žádné zbytky pesticidů. Nejlepší by samozřejmě bylo pěstovat si svou vlastní zeleninu nebo ovoce, případně kupovat jen výrobky s označením „bio“. Ale ne každý má takovou možnost. Proto pro vás máme několik způsobů, díky kterým se zbavíte pesticidů, a vy tak budete mít jistotu, že jíte opravdu zdravé potraviny.
Ocet nebo kyselina citrónová
Skvělým prostředkem pro zbavení ovoce nebo zeleniny pesticidů je kyselý roztok, který zničí bakterie, houby a parazity. Kyselý roztok získáte jednoduše, když smícháte půl sklenice octa s litrem vody. Místo octa můžete použít také kyselinu citrónovou. V takovém případě přidejte do jednoho litru vody 2 lžičky kyseliny citrónové. Namočte zeleninu nebo ovoce do vzniklého roztoku a nechte odpočinout cca na 10–15 minut. Nakonec opláchněte čistou vodou.
Solný roztok
Výzkumy naznačují, že namočením ovoce a zeleniny v solném roztoku se zbavíte většiny zbytků čtyř nejběžněji používaných pesticidů. Jak na takový solný roztok? Ve dvou litrech vody rozpusťte 3 polévkové lžíce mořské nebo kuchyňské soli a promíchejte. Pro 100% účinek je dobré přidat také sklenici octa. Do vzniklého roztoku namočte produkty a nechte 20 minut působit. Poté opláchněte pod tekoucí vodou.
Extrakt z grapefruitových semen
Pokud produkty nelze namočit (např. jahody nebo borůvky, kterým dlouhá lázeň spíše uškodí), připravte si domácí čisticí sprej. Do sklenice vody přidejte 10 kapek extraktu z grapefruitových jadérek (seženete v drogerii, lékárně nebo v ochodech se zdravou výživou), které ničí bakterie, viry a parazity. Tuto směs nalijte do lahvičky s rozprašovačem. Následně nastříkejte na ovoce a zeleninu a nechte hodinu působit. Poté je opláchněte velkým množstvím čisté vody.
Zdroj: https://food.ndtv.com/food-drinks/simple-tricks-to-remove-pesticides-from-fruits-and-vegetables-696039