Zaštipování rajčat předejde častým chorobám rostlin a zvýší úrodu
Když srovnáte domácí a kupovaná rajčata, ta domácí vyhrávají na plné čáře. Jejich chuť je oproti kupovaným o mnoho lepší. I proto se pěstování rajčat věnují zahrádkáři, kteří mají užitkovou zahradu. Rajčata lze ovšem pěstovat i na balkoně v květináčích nebo truhlících. Pro bohatou úrodu je dobré se naučit je správně zaštipovat. Jak se to provádí?
Co je to zaštipování
Rajčata ke svému zdárnému růstu potřebují pravidelnou závlahu. Někteří zahrádkáři pak bohatost úrody podporují speciálním zaštipováním postranních výhonků. Lze tímto docílit chutnější úrody za kratší dobu. Nutno ale podotknout, že to není nutné bezpodmínečně dělat. Pokud se tomu ale budete věnovat, úroda rajčat bude větší.
Zaštipování také omezuje riziko nákazy keříků houbovými nebo plísňovými nemocemi. Ty jsou přímo postrachem každého zahrádkáře, protože dokážou zdecimovat všechny rostliny. Jestliže se listy rajčat dotýkají zeminy, může dojít k jejich kontaminaci, případně mohou od zeminy zahnívat. Je proto vhodné tyto listy dát pryč.
Kdy listy rajčat odstraňovat
K zaštipování postranních výhonků u rajčat je možné přistoupit tehdy, když se objevily první zelené plody. Odstraněním přebytečných listů se dodá síla právě plodům, aby mohly lépe růst a zrát, protože se k nim dostane více slunečních paprsků. Při zaštipování začněte bočními výhony, které rostlinu oslabují.
Pryč dejte i spodní listy
Větvičky nízko nad zeminou je také vhodné dát pryč. Když jsou na půdě položené, často dochází k jejich zahnívání. Odstraňte také hnědé, žluté nebo suché listy. Se zaštipováním to ale nepřehánějte. Denně stačí oddělat jeden list či větvičku. Je také nutné, aby nějaké listy na rostlině zůstaly. Prořez je dobré dělat v ranních hodinách, když je suché a slunné počasí. Přes den se vzniklá rána zacelí a rostlina tím pak nijak netrpí. Pokud byste naráz dali pryč příliš mnoho větviček, rostlině byste způsobili šok, ze kterého by se těžko vzpamatovávala.
Zdroj: https://escientificpublishers.com/judicious-defoliation-increases-the-yield-of-tomato-by-controlling-the-morphological-characteristics-JAA-04-0052