Zásoba červené řepy na zimu zajistí skvělou imunitu. Zkuste ji zavařit nebo uchovat čerstvou
Je obecně známé, že červená řepa obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a také antioxidantů. Tato zelenina je rovněž perfektní k jarní detoxikaci organismu. Dopřát si však můžete křupavou řepu i v zimním období. Stačí ji pouze naložit do chutného láku. Jak na to?
Potřebné ingredience na přípravu nakládané červené řepy
Než se pustíte do nakládání řepy, obstarejte si tyto suroviny:
- cca 4 kg čerstvé červené řepy,
- 600 ml lihového octa,
- 200 g krystalového cukru,
- 2 l vody,
- 2 lžičky soli,
- bobkový list,
- česnekové stroužky,
- čerstvé bylinky (např. kopr, petržel, koriandr).
Postup přípravy nakládané červené řepy
Začněte tím, že si připravíte nálev na řepu. V hrnci si tedy svařte tyto ingredience: ocet, sůl, bobkový list, vodu, krystalový cukr. Až bude tekutina provařená, odstavte ji a pusťte se do červené řepy. Tu oloupejte a ideálně uvařte do měkka ve vodě. Poté ji pokrájejte na menší kostičky, vložte do sterilovaných sklenic a přelijte nálevem. Přidat můžete do nádoby i kousek česneku anebo čerstvé bylinky dle chuti. Sklenice nakonec přikryjte víčky a zavařujte v hrnci s trochou vody (měla by sahat do 3/4 nádob) čtvrt hodiny při 85 až 90 °C. Sterilovanou zeleninu dobře uzavřete víčky, obraťte dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout. Skladujte na chladném místě.
Jak červenou řepu zachovat čerstvou až do dalšího jara?
Červenou řepu si můžete uchovat křupavou a čerstvou do jara i v syrové podobě. Jen je potřeba skladovat ji podle jistých pravidel. Zkušení zahrádkáři radí, abyste po sklizni neodřezávali listy řepy. Ideální je jejich odstranění odkroucením. Nejlepším místem k uskladnění pak bude zcela jistě sklep, v kterém je chlad a temno. Jako nádobu vybírejte třeba káď anebo dřevěnou bedýnku. Do té nasypte nejlépe písek a vnořte do něj plody červené řepy, kterou jste předtím dobře očistili od půdy. Takto vám zdravá zelenina vydrží ve skvělé formě třeba i do letních měsíců.
Zdroj: https://kitchenmason.com/how-to-pickle-beetroot/