Nakladana Cervena Repa

Zásoba červené řepy na zimu zajistí skvělou imunitu. Zkuste ji zavařit nebo uchovat čerstvou

Je obecně známé, že červená řepa obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a také antioxidantů. Tato zelenina je rovněž perfektní k jarní detoxikaci organismu. Dopřát si však můžete křupavou řepu i v zimním období. Stačí ji pouze naložit do chutného láku. Jak na to?

Potřebné ingredience na přípravu nakládané červené řepy

Než se pustíte do nakládání řepy, obstarejte si tyto suroviny:

  • cca 4 kg čerstvé červené řepy,
  • 600 ml lihového octa,
  • 200 g krystalového cukru,
  • 2 l vody,
  • 2 lžičky soli,
  • bobkový list,
  • česnekové stroužky,
  • čerstvé bylinky (např. kopr, petržel, koriandr).
Mohlo by vás zajímat:  Jablečný džem s jeřabinami vykouzlí lahodnou podzimní svačinku. Nachlazení nebude mít šanci
Zdroj obrázku: Freepik

Postup přípravy nakládané červené řepy

Začněte tím, že si připravíte nálev na řepu. V hrnci si tedy svařte tyto ingredience: ocet, sůl, bobkový list, vodu, krystalový cukr. Až bude tekutina provařená, odstavte ji a pusťte se do červené řepy. Tu oloupejte a ideálně uvařte do měkka ve vodě. Poté ji pokrájejte na menší kostičky, vložte do sterilovaných sklenic a přelijte nálevem. Přidat můžete do nádoby i kousek česneku anebo čerstvé bylinky dle chuti. Sklenice nakonec přikryjte víčky a zavařujte v hrnci s trochou vody (měla by sahat do 3/4 nádob) čtvrt hodiny při 85 až 90 °C. Sterilovanou zeleninu dobře uzavřete víčky, obraťte dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout. Skladujte na chladném místě.

Mohlo by vás zajímat:  Zázrak z Číny dnes zná celý svět. Z jeho účinků můžete těžit i vy
Zdroj obrázku: Freepik

Jak červenou řepu zachovat čerstvou až do dalšího jara?

Červenou řepu si můžete uchovat křupavou a čerstvou do jara i v syrové podobě. Jen je potřeba skladovat ji podle jistých pravidel. Zkušení zahrádkáři radí, abyste po sklizni neodřezávali listy řepy. Ideální je jejich odstranění odkroucením. Nejlepším místem k uskladnění pak bude zcela jistě sklep, v kterém je chlad a temno. Jako nádobu vybírejte třeba káď anebo dřevěnou bedýnku. Do té nasypte nejlépe písek a vnořte do něj plody červené řepy, kterou jste předtím dobře očistili od půdy. Takto vám zdravá zelenina vydrží ve skvělé formě třeba i do letních měsíců.

Zdroj: https://kitchenmason.com/how-to-pickle-beetroot/
Přidat na Seznam.cz