Green Cucumber Growing Field Vegetable Harvesting

Za žloutnutím okurek stojí nevhodné podmínky, škůdci nebo nedostatek živin

Okurky patří spolu s rajčaty a ředkvičkami mezi neoblíbenější zeleninu, kterou si Češi pěstují na zahradách či v zahrádkářských koloniích. A dnes už také stále častěji i na balkonech městských bytů, zejména po zkušenosti z letošní zimy, kdy se obyčejná salátová okurka prodávala i za padesát korun. Mnozí zahrádkáři se však potýkají s tím, že začnou okurkové keře žloutnout. Tedy nejprve jejich listy a v krajním případě i celé okurky. V tomto článku se dočtete, jaké jsou příčiny a jak zachránit nejen úrodu okurek, ale také rostlinu.

Mohlo by vás zajímat:  Chřest obohatí jídelníček nejen netradiční chutí. Skutečné bohatství se skrývá uvnitř

Horko a moc vlhkosti

Zažloutlé listy, nebo dokonce plody jsou pochopitelně zapříčiněné nevhodnými podmínkami při pěstování. V zahradách a zahrádkách v Česku bývá většinou na vině kombinace příliš vysokých teplot a příliš vlhkého prostředí. V takovém případě listy vysychají horkem, zatímco kořeny v příliš vlhké půdě začnou odehnívat, takže má rostlina méně živin. Okurky by se neměly přelívat, půda kolem kořenů by nikdy neměla být příliš vlhká. A přes poledne by v létě neměly být na přímém slunci.

Zdroj obrázku: Freepik

Nedostatek živin

Další příčinou žloutnutí listů je nedostatek živin. Ten mohou způsobit škůdci a parazité, kteří rostlinku postupně likvidují. V našich podmínkách je to většinou roztoč chmelový. Ale důležité živiny mohou okurce odčerpávat také okolní rostliny, nejčastěji jiné okurky. K tomu dochází tehdy, když je vysadíte příliš blízko u sebe a okurky se tak musí prát o svůj životní prostor.

Mohlo by vás zajímat:  Brambory jsou neprávem vystrkovány z jídelníčku. Pro tělo jsou v mnoha ohledech prospěšné

Správné hnojení

Okurky byste měli správným způsobem přihnojovat a také čas od času ošetřit postřikem proti škůdcům. Hnojivo pro okurky dnes koupíte v každé prodejně zahradnických potřeb. Postřiky sice také, ale domácí jsou v tomto případě lepší než ty kupované. Většině zahrádkářů se osvědčil cibulový extrakt, tedy roztok vzniklý dlouhým louhováním cibule v převařené vodě. Ten sice není možné skladovat, ale skvěle vás zbaví prakticky všech škůdců a parazitů, kteří se v českých podmínkách na okurky stahují.

Zdroj: https://harpersnurseries.com/guide-on-why-your-cucumber-leaves-are-turning-yellow/
Přidat na Seznam.cz