Close Up Fresh Watermelon Pieces

Z melounových semínek lze snadno vykouzlit křupavou dobrotu. Pro zdraví přináší hned šest skvělých účinků

Melounová sezóna je v plném proudu. Nejlepší jsou dozrálé, velmi sladké melouny s červenou dužinou ideálně bez semen. Pokud se ale stane, že omylem koupíte melouny i se semeny, nezoufejte. Semínka melounu mají mnoho blahodárných látek. V tomto článku se dozvíte, proč stojí za to semena melounu jíst a jak je připravit tak, aby byly nejchutnější.

Vlastnosti semen melounu

Semena melounu svou chutí připomínají semena slunečnicová. Melounová semínka mají mírně ořechovou chuť. Obsahují stejně jako jiná semínka množství tuků a vitamínů. Semena melounu jsou zdrojem argininu, tedy aminokyseliny, která reguluje krevní tlak a snižuje riziko ischemické choroby srdeční. Semena obsahují hořčík, železo, draslík, vitamín B, zinek a také mangan. Semena jsou velkým zdrojem antioxidantů, které chrání buňky, bílkoviny a také DNA lidského těla před volnými radikály. Studie ukazují, že semena melounu mají silný účinek:

  • antimikrobiální,
  • antiparazitický,
  • protizánětlivý,
  • projímavý,
  • antioxidační,
  • antialergický.
Mohlo by vás zajímat:  Meruňkové zavařeniny bychom neměli soudit podle obalu, zdání klame
Zdroj obrázku: Freepik

Proto je vhodné je konzumovat společně s melounovou dužinou. Meloun celkově podporuje funkci ledvin a čistí játra. Semena z melounů se často používají k léčbě infekcí močových ces a také chrání před nemocemi trávicího systému.

Jak jíst semena melounu?

Semena se mohou jíst bez úpravy, nejlépe společně s dužinou melounu. Můžeme je ale také upravit tepelně. Nejlepší je tato semena opéct. Semena při pečení můžete ochutit olivovým olejem a solí. Takto ochucená semena vložte na pečicí papír a vložte do trouby nebo je rovnou vložte opéct na pánev. Pražená semena mohou být křupavá dobrůtka k mlsání k televizi nebo je můžete přidat do zeleninových salátů.

Mohlo by vás zajímat:  Nenechte se odradit jeho hořkou chutí, toto ovoce je vitaminová bomba

Na co semena ještě v kuchyni použít?

Tato semena se běžně používají hlavně v kuchyni Středního východu a v Asii. Gurmáni opražená semena používají k dochucení polévkových krémů nebo do salátů. V Indii tato semena používají nasušená k přípravě zdravého čaje.

Zdroj: https://pharmeasy.in/blog/12-magical-health-benefits-of-watermelon-seeds/
Přidat na Seznam.cz