Vypěstujte si vlastní špenát klidně na parapetu. Je nenáročný a ohromně zdravý
Toužíte po vlastní zahradě, kde byste si vypěstovali svoji zdravou zeleninu bez chemických látek a pesticidů? Bohužel čím dál více lidí o vlastní zahradě pouze sní. Většinou se jedná o lidi, kteří bydlí v bytě a nemají finanční prostředky na to, aby nějaký dům koupili. Možná to jsou také jiné důvody, proč nemají zahradu, ale touží si pěstovat svoji zeleninu. V tom případě zbývá už jen jediné – pěstovat zeleninu a rostliny na balkoně či na parapetu. Možná jste o tom nevěděli, možná ano, ale na parapetu či balkoně lze pěstovat různé druhy zeleniny. Na balkoně můžete mít i okurky a papriky, na parapetu můžete dokonce pěstovat i špenát. A právě o něm bychom se vám rádi zmínili. Je totiž na pěstování v podstatě nenáročný, za to je ale velmi zdravý. Zkuste to i vy.
Podmínky pro pěstování
Špenát ke svému růstu nepotřebuje mnoho slunečního svitu. Není totiž nikterak náročný. Je třeba mu zajistit několik květináčků o hloubce osmnáct centimetrů, dále ho pravidelně zalévejte, aby půda neprosychala, hnojte nejlépe přírodním hnojivem a pořiďte špenátu správnou a kvalitní půdu. Vedle špenátu můžete zasadit i bylinky nebo květiny, neublíží mu to a nebude vyžadovat extra péči.
Hnojení
Dusíkaté hnojivo je velmi důležité při pěstování krásného a zeleného špenátu. Během výsadby doporučujeme smíchat hnojivo se substrátem, které v průběhu růstu uvolní živiny potřebné pro růst špenátu. Rovněž je také poměrně důležité, abyste špenát přihnojili během jeho růstu. Také se nemusíte bát žádných škůdců ani chorob. Pěstování špenátu v květináči je jednoduché a nanejvýš snadné. Špenát v zahradě podléhá pouze slimákům a hlemýžďům, což na parapetu jistě nehrozí.
Sběr špenátu
Špenát můžete sklízet již 37–50 dní po vyklíčení semínek. Ovšem záleží, jaké podmínky špenátu poskytnete a jakou odrůdu si zvolíte. Sbírejte, pokud má rostlina alespoň pět nebo šest listů, které měří alespoň osm až deset centimetrů. Vždy sbírejte vnější listy a střed nechte rozrůstat. Doporučujeme veškeré listy vysbírat, než se na rostlině objeví květy, poté jsou listy hořké. Takový špenát můžete použít pro přímou konzumaci, ale také ho můžete zamrazit.
Zdroj: https://homeguides.sfgate.com/growing-spinach-next-windows-78495.html