Cauliflower Growing Field

Vyhodit listy z květáku je obrovská chyba. Připravit je lze na spoustu chutných způsobů

Listy květáku jsou jedlé, bohužel ne každý si je tohoto faktu vědom, a proto tato část zeleniny často končí v koši. Je však načase změnit tento návyk, protože listy květáku jsou stejně zdravé jako bílé květy. Lze je podávat různými způsoby, takže každý gurmán si najde něco pro sebe. Představíme vám několik jídel, kde tyto listy využijete.

Mohou se listy jíst syrové?

Zvykli jsme si, že květák obvykle podrobíme tepelnému zpracování. Vykouzlíme z něj krémové polévky a vařená zelenina s přídavkem másla a zlaté strouhanky je klasikou. Ne každý však ví, že květák i jeho listy se mohou jíst syrové. Vyznačují se jemnou chutí, takže se stanou originálním způsobem, jak zahrnout další porci zeleniny do každodenních jídel. Musíme jen pamatovat na to, abychom je důkladně umyli.

Mohlo by vás zajímat:  To nejlepší hnojivo je k dostání v každém obchodě. Úžasně působí především na orchideje

Zpracování listů květáku sníží množství odpadu, kterého je v domácnostech stejně dost. Vytěžit maximum z každé zeleniny je navíc úleva i pro naši peněženku. Nejdůležitější však je, že listy květáku jsou zdraví prospěšné. Obsahují spoustu vlákniny, která určuje správné fungování střev a žaludku. Chrání také před zácpou, která může být opravdu nepříjemná. Listy jsou skvělým zdrojem železa, vápníku i vitamínů A, C a E.

Zdroj obrázku: Freepik

Jídla z listů květáku

Listy květáku můžete přidat do sendvičů nebo do zeleninových salátů. Syrové listy jsou ideální pro různé koktejly a smoothie, stačí je přidat do mixéru a máte hotovo. Máte-li dietu, můžete si dopřát lupínky z listů. Neobsahují žádné zvýrazňovače chuti, tuk ani sůl. Navíc jsou velmi chutné. Každý kus důkladně omyjte a vystřihněte střední tvrdé stonky. Nalijte malé množství oleje do mísy a přidejte své oblíbené koření. Promíchejte a rozložte na plech s pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte 8–10 minut.

Mohlo by vás zajímat:  Postřik z droždí ochrání rostliny před houbovými chorobami, česnek zlikviduje škůdce

Tenké proužky listů můžete nakrájet do zeleninové polévky. Dokonce ani ten největší odpůrce zeleniny nebude namítat. Pečené listy můžete úspěšně přidat do receptu oblíbené paštiky nebo zeleninových kotletek. Vzhledem k tomu, že listy nevyžadují dlouhé zpracování, zahrňte je do receptu na jídla inspirovaná asijskou kuchyní. Nezapomeňte do takových jídel přidat sójovou omáčku a sezamová semínka.

Zdroj: https://www.oddbox.co.uk/blog/what-to-do-with-cauliflower-leaves
Přidat na Seznam.cz