Mango 1982330 1280

Vychutnejte si mango bez boje. Oloupání a vyndání pecky zvládnete s šikovnými triky

Mango je lahodné a šťavnaté ovoce, známé svou charakteristickou chutí, která přímo láká naše smysly. Mimo to má mango blahodárné účinky na lidské zdraví. Díky velké pecce a silné slupce může být loupání manga problém. Zde jsou osvědčené triky, které vám s tím pomohou!

Příprava

Loupání a porcování manga je obtížné kvůli charakteristické ploché pecce, která nevystupuje z dužiny. Aby bylo krájení a loupání manga snazší, položte si ovoce na dlaň. Díky zploštělé pecce má samotný plod lehce zploštělý tvar, který v dlani snadno ucítíte. Odhadnete tak umístění pecky, což vám usnadní jeho krájení i loupání.

Mohlo by vás zajímat:  Vysazujeme ovocné stromky

Loupání

Zralé, ale nikoli přezrálé ovoce lze snadno oloupat běžným kuchyňským nožem jako brambory. Chcete-li to provést, odřízněte tenkou slupku tak, aby nedošlo k odstranění dužiny. Pokud s nožem neuspějete, použijte škrabku na brambory. Pokud je mango příliš měkké, proveďte podélný řez ve tvaru kříže. Slupka by v tomto případě měla jít odstranit pouhou rukou.

Zdroj obrázku: Pixabay

Odstranění pecky

Nejtěžší částí přípravy manga je odstranění pecky. S několika triky může být postup rychlý a snadný. Všechny je však provádějte na talíři, který zadrží přebytečnou šťávu. Jak tedy pecku odstranit?

  • Lžičkou – Pomůže v případě, kdy připravujete zralé a měkké mango. Rozkrojené mango uchopte do dlaně a lžičkou pecku podeberte.
  • Sklenicí – V tomto případě musí jít o velmi zralé oloupané mango. Umístěte hranu sklenice mezi dužinu a pecku, následně jím pomalu pohybujte dolů.
  • Rotací – Rozřízněte mango po obvodu na dvě poloviny. Každou uchopte jednou rukou a pomalu jimi kruťte v protichůdných směrech.
Mohlo by vás zajímat:  Jak pěstovat jahody

Jak skladovat mango?

Krátkodobé skladování manga:

  • nezralá manga skladujte v tmavé nádobě a pokojové teplotě,
  • zralé mango v ledničce.

Dlouhodobé zmrazení manga:

  • nakrájejte jej na kostky nebo plátky, které zabalíte do opakovatelně uzavíratelných sáčků. Před uzavřením vytlačte přebytečný vzduch.
Přidat na Seznam.cz