Bunch Raw Parsley Wooden Table

Vlastní petržel lze vypěstovat i doma za oknem. Bude tak čerstvá vždy po ruce

Petržel patří mezi oblíbené koření, které se hodí nejen do polévek, ale také do různých omáček nebo pod maso. Obohatí také chuť těstovin. Navíc si už nemusíte kupovat celé trsy petržele domů, protože si ji můžete snadno vypěstovat na okenním parapetu. Pokud nemáte zahrádku, nemusíte zoufat. Tato bylinka nepotřebuje mnoho místa, a přitom ji můžete mít k dispozici po celý rok.

Jak začít s pěstováním petrželky?

Domácí pěstování petržele není nic těžkého. Aby dobře rostla, musí mít kvalitní substrát a také je potřeba ji pravidelně zalévat. Můžete si ji zasadit do univerzální půdy, do které dejte kořen petržele. Zajistěte jí kvalitní místo, kde bude mít dostatek světla, poté ji v pravidelných intervalech zalévejte. Jedině tak bude růst rychle a budete ji moci použít. Není to ale jediný způsob, jak mít petržel doma.

Mohlo by vás zajímat:  Vlastnoručně sesbírané a usušené bylinky prospějí nejvíce. Ty nejlepší rostou všude okolo nás

Pokud máte odříznuté konce zeleniny, budou se také hodit k zasazení do nádoby s vodou, a až se vytvoří kořeny, můžete je přesadit do zeminy. Jestli nemáte čas a jste netrpěliví, a přesto chcete mít tuto zeleninu doma, můžete se připravit na to, že výhonky budou k vidění již týden po výsadbě.

Zdroj obrázku: Freepik

Jaké výhody má používání petržele?

Petržel je nejen chutná zelenina, ale také obsahuje mnoho důležitých látek, které naše tělo potřebuje. Její zdravotní účinky jsou známy už od pradávna, je plná nejen vitaminů C a A, ale také obsahuje železo a další minerály, které podpoří naše zdraví. Draslík a hořčík posílí činnost oběhového systému.

Mohlo by vás zajímat:  Po těžkém jídle uleví pelyňková tinktura. Její příprava je snadná a vždy bude po ruce

Petržel se hodí také proti zápachu z úst. Stačí si kousek dát do úst a žvýkat. Neutralizuje zápach a díky tomu budete moci vyrazit na schůzku, i když po ruce nemáte zubní kartáček. Je to nenáročná rostlina, kterou zvládne pěstovat opravdu každý. Bylinku si navíc můžete také natrhat a zamrazit společně s vodou a mít ji tak připravenou například na použití do vývaru.

Zdroj: https://www.almanac.com/plant/parsley
Přidat na Seznam.cz