Vařený květák se může stát nepoživatelný kvůli banální chybě vzniklé opatrnými hospodyňkami

Květák je oblíbenou zeleninou, která má širokou možnost využití v kuchyni. V obchodech je celoročně dostupný. Konzumovat lze v mnoha formách, například smažený ve strouhance s bramborami nebo dušený. Někteří lidé ho ale nemají v oblibě, protože se může stát, že při přípravě zhořkne. Tomu jde ale snadno zabránit.

Jak na to, aby zůstal květák dlouho čerstvý?

Chcete, aby květák vydržel dlouho čerstvý a nemuseli jste ho ihned spotřebovat? Pak ho hned po utržení na zahradě nebo zakoupení v obchodě vložte do misky s vodou, spodní stranou dolů. Před přípravou ho ponořte na 10 minut do osolené vody. Z květáku tím dostanete hmyz a další nečistoty.

Proč květák zhořkne?

Pokud mu nechcete dát šanci, protože se vám stalo, že zhořkl a byl nepoživatelný, ještě to s ním zkuste. Nejčastějším důvodem je příliš dlouhá tepelná úprava. Nejen že zhořkne, ale navíc je převařený, z toho důvodu je i ochuzen o cenné živiny.

Zdroj obrázku: Pixabay

Jak květák správně uvařit?

Jak ho tedy správně uvařit? Musíte si ohlídat, abyste ho nepřevařili! Záleží i na tom, zda ho vaříte vcelku, nebo rozdělený na růžičky. Pokud vaříte květák vcelku nebo na poloviny, neměl by zůstávat ve vodě déle než 15 minut. Pokud ho vaříte rozdělený na růžičky, doba vaření by neměla přesáhnout 5 minut. Pokud si nejste jistí, jak dlouho ho vaříte, vyplatí se také průběžně kontrolovat jeho tvrdost, například pomocí vidličky.

Jak zjemnit chuť květáku

Už jste květák uvařili, ale bohužel se stalo a zhořknul? Přesto se můžete pokusit jeho chuť ještě vylepšit, například použitím mléka. Zkuste nahradit část vody mlékem a chuť se výrazně zjemní. Pokud budete květák vařit s mlékem, zachová si navíc krásnou bílou barvu. Další trik, aby měl květák příjemnou chuť, spočívá v tom, že přidáte do hrnce kostku cukru. Důkladně ji rozmíchejte a chuť bude jemnější. Při vaření můžete také přidat do vody kousek chleba obaleného v gáze. Zbavíte se tím typického zápachu, který vzniká při vaření květáku.

Zdroj: https://lesliebeck.com/foods/cauliflower, https://www.leaf.tv/articles/the-causes-of-bitterness-in-cauliflower/
Přidat na Seznam.cz