Raw Peeled Potatoes Pot Water Before Cooking

Vaření brambor urychlí jedlá soda, v mikrovlnce jsou hotové za pět minut

Brambory jsou základní potravinou v mnoha domácnostech a vaření je jedním z nejjednodušších způsobů jejich přípravy. Vaření brambor však může být časově náročný proces, zvláště pokud spěcháte. Naštěstí existuje několik tipů a triků, které můžete použít k rychlejšímu vaření brambor.

Klasické tipy pro rychlé vaření brambor

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak uvařit brambory rychleji, je nakrájet je na menší kousky. Čím menší kousky brambor, tím rychleji se uvaří. Jen se ujistěte, že jsou všechny zhruba stejně velké, aby se vařily rovnoměrně. S rychlostí vaření vám může pomoci také hrnec s poklicí. Víko zachycuje teplo uvnitř hrnce, což pomáhá rychleji vařit vodu. Bez víka bude teplo unikat a voda se bude ohřívat déle. Proces můžete urychlit také tím, že budete brambory vařit na vysoké teplotě, dokud nebudou téměř uvařené, a následně teplotu snížíte a necháte brambory dojít. To pomůže bramborám provařit se, aniž by se převařily a rozpadly.

Mohlo by vás zajímat:  Léčivé tinktury v sobě koncentrují maximum přírodní síly, která uzdraví i ztiší bolest

Další běžný tip představuje použití horké vody místo studené. Začněte tím, že hrnec naplníte horkou vodou, nikoli studenou, čímž se vyhnete dlouhému čekání na to, než se voda začne vařit. Pokud máte tlakový hrnec, můžete v něm také brambory velmi rychle uvařit. Tlakový hrnec dokáže uvařit brambory zhruba za polovinu času než v běžném hrnci na sporáku.

Zdroj obrázku: Freepik

Vychytávky, o kterých jste možná nevěděli

K rychle uvařeným bramborám vám mohou dopomoci dvě bílé látky, které máme doma snad všichni. První z nich je sůl – sůl zvyšuje bod varu vody, což znamená, že se voda rychleji ohřeje, a navíc vám brambory rovnou i dochutí. Druhou látku představuje jedlá soda, která pomáhá bramborám uvařit se rychleji, protože zvyšuje zásaditost vody, což vede k rychlejšímu rozkládání pektinu v bramborách. Pektin je přírodní látka nacházející se v bramborách, která vytváří jejich strukturu a může ztěžovat pronikání vody a vaření brambor. Je však důležité si uvědomit, že přidání příliš velkého množství jedlé sody může ve skutečnosti způsobit, že brambory budou kašovité a ztratí svůj tvar, takže je nejlepší používat ji s mírou. Obecným pravidlem je použít při vaření brambor asi 1/4 až 1/2 čajové lžičky jedlé sody na litr vody.

Mohlo by vás zajímat:  Hladové housenky jsou nepřátelé všech zahrad, existují ale účinné způsoby, jak se jich zbavit

Skvělou vychytávku představuje také mikrovlnná trouba. Stačí brambory oloupat, nakrájet na malé kousky, zabalit do papírové utěrky a následně vložit do mikrotenového sáčku s trochou vody. Na plný výkon budou uvařené zhruba za 5 minut.

Zdroj: https://www.epicurious.com/expert-advice/how-to-boil-potatoes-faster-article
Přidat na Seznam.cz