V listopadu můžeme ještě sklízet několik druhů zeleniny a ovoce
Listopad znamená pro mnoho zahradníků konec sklizňové sezóny, ale to neznamená, že je čas položit rýč a lopatku k zimnímu spánku. Naopak, je to doba, kdy můžete využít poslední šanci sbírat plody vaší práce, než se zahrada schová pod zimní pokrývku. Zde jsou některé plodiny, které můžete ještě v listopadu sklízet:
1. Kořenová zelenina
Mrkev, řepa, pastinák a zimní ředkve mají tendenci snášet chladné počasí a mnohdy jsou jejich chutě ještě zesíleny po prvním mrazu, což z nich činí ideální kandidáty pro pozdní sklizeň.
2. Zelí a kapusta
Kapustovité zeleniny jako zelí, kale (kedluben), brusel (brukvový kelímek), a brokolice mohou také vydržet první mrazy. V některých případech mráz způsobí, že se jejich listy stanou sladšími.
3. Zelené listové saláty
Některé odrůdy salátů, jako je špenát a rukola, které byly vysázeny na konci léta, mohou být sklizeny ještě v listopadu, pokud jsou chráněny před nejchladnějším počasím.
4. Jablka a hrušky
Stromové ovoce jako jablka a hrušky často zůstávají na stromech až do pozdního podzimu a mohou být sklízeny, dokud nejsou plody poškozeny mrazem.
5. Ořechy
Lískové oříšky a vlašské ořechy jsou typicky připravené k sběru v pozdním podzimu, když jejich obaly začnou praskat, což je jasný signál, že je čas je posbírat.
6. Zimní tykve
Pokud jste ještě nesklidili své tykve a dýně, listopad je často poslední šancí, než se počasí stane příliš nepříznivým. Tykve a dýně by měly být sklizeny před prvním velkým mrazem.
7. Bylinky
Stálé bylinky, jako je tymián, rozmarýn a šalvěj, mohou být sklizeny v listopadu. Bylinky lze sušit nebo zmrazit a uchovat pro zimní měsíce.
8. Pozdní maliny a ostružiny
Některé odrůdy malin a ostružin jsou schopny nést ovoce až do prvních mrazů, zvláště v mírnějších klimatických podmínkách.
9. Sladká kukuřice
V teplejších oblastech, kde první mrazy přicházejí později, je možné sklízet sladkou kukuřici i na začátku listopadu.
10. Brambory
Pokud jste ještě nevynesli všechny brambory, je teď ideální čas. Brambory jsou odolné vůči chladu a jejich sklizeň před trvalým zmrznutím půdy je důležitá.
Tip pro sklizeň:
Ujistěte se, že sklizeň proběhne před příchodem prvního silného mrazu, který by mohl plody nevratně poškodit. Sledujte předpověď počasí a pokud se blíží silný mráz, raději sklizeň urychlete.
Při sklizni v listopadu je také dobré pamatovat na to, že díky kratším dám může půda zůstávat vlhčí. Sklízejte v suchých dnech, aby se minimalizovalo množství vlhkosti, které by mohlo plody při skladování zkazit.
S těmito tipy můžete využít listopad k prodloužení sklizňové sezóny a zajištění čerstvých plodin pro vaši rodinu a přátele ještě dlouho do zimy.
Zdroj: https://web.uvic.ca/~mroth/cooking/November.htm