V létě osvěží, v zimě uzdraví. Bezinkovou šťávu si lze snadno připravit z čerstvých plodů
Bezinková šťáva je oblíbeným nápojem, a to nejen proto, že báječně chutná. Už naše babičky ji používaly k léčbě různých druhů onemocnění. Dnes znovu získává na oblibě a pravidelně si ji můžete udělat i vy sami doma. Není na tom nic těžkého, plody bezu můžete sbírat na přelomu srpna a září, takže budete mít zásoby na celou zimu.
Jaké vlastnosti mají plody bezu?
Kdy se vyplatí pít bezinkovou šťávu a proč je to vlastně tak zdravé? Černý bez je rostlina, kterou najdete nejen u silnic a polních cest. K léčbě se využívají plody i květy. Květy je nutné sbírat pouze v určitém období, plody je zase třeba tepelně upravit, jinak jsou prudce jedovaté. Teplo je zbaví sloučenin, které v našem těle nemají co dělat. Pak už si stačí pouze šťávu vychutnávat.
Plody černého bezu jsou tmavě fialové, až černé. Bez pomůže z těla vyplavit volné radikály, vyčistí organismus a také působí antivirově. Obsahuje flavonoidy, které jsou cenné pro oběhový systém. Jak ještě může bezinková šťáva pomoci? Posiluje imunitu, takže se skvěle hodí právě na podzim a zimu. Šťáva vám navíc vydrží dlouhé měsíce, pokud ji budete správně skladovat.
Vitaminová bomba u vás doma
Šťáva z černého bezu může skvěle posloužit jako lék na nachlazení, kterým trpí skoro každý během podzimních měsíců. Bezová šťáva se ale bude hodit také v případě, že máte problémy s ledvinami a potřebujete je pročistit. Mohou ji pít nejen dospělí, ale také děti, kterým ji můžete ještě trochu osladit, například medem.
Na výrobu šťávy pak budete potřebovat:
- 1 kg zralých plodů černého bezu,
- 0,5 kg cukru,
- 2 litry vody,
- 1 lžíci citronové šťávy.
Plody černého bezu musíte očistit od stopek, umyjte je a dejte do hrnce. Zalijte vodou a vařte asi 15–20 bez pokličky. Směs pak přeceďte, protože zůstat musí pouze šťáva. Tu znovu nalijte do hrnce, přidejte k ní cukr a citronovou šťávu. Přiveďte k varu a máte připravenou lahodnou šťávu, která uleví vašemu organismu.
Zdroj: https://detoxinista.com/elderberry-syrup-recipe/