Užijte si chuť jahod mnohem déle. Stačí jednoduše prodloužit jejich čerstvost
Jahody jsou v letní sezóně nejoblíbenějším a snadno dostupným ovocem. První jahody se objevují na přelomu května a června s příchodem teplých slunečných dnů a provázejí nás minimálně do poloviny července. Ne každý však ví, jak prodloužit jejich čerstvost.
Jahody – zdravé a chutné
Jahody se vyskytují v mnoha kultivarech. V současné době se předpokládá, že existuje téměř 2000 různých odrůd těchto plodů. Liší se velikostí, tvarem, barvou, konzistencí dužiny a samozřejmě chutí. Zajímavé je, že jahody pěstované v chladnějších oblastech mírného pásma jsou považovány za chutnější. Proto můžeme s jistotou říci, že tuzemské jahody patří k nejlepším světě.
Kromě své chuti jsou jahody bohaté na živiny. Je proto namístě připomenout, kolik zdraví se skrývá v malých červených šťavnatých jahodách. Najdeme v nich cenné vitamíny a minerály. Jahody jsou lepším zdrojem vitamínu C než citrusy – 100 g zralých jahod poskytuje asi 70 mg tohoto vitamínu! Za zmínku také stojí, že zralé ovoce obsahuje až o 20 procent více vitamínu C než nedozrálé plody, proto se vyplatí jíst plně zralé jahody. Jahody obsahují také vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, PP) a vitamín A. Jahody jsou dále cenným zdrojem železa pro prevenci anémie a vápníku a fosforu pro posílení kostí, draslíku pro snížení krevního tlaku, hořčíku pro uklidnění nervů a manganu pro zlepšení paměti.
Jak prodloužit čerstvost jahod?
Jahody by měly být před konzumací omyty ve studené vodě. Příliš teplá zkazí jejich chuť. Pozor také na to, aby proud nebyl příliš silný a nepoškodil je. Rychle opláchnout je rozhodně lepší než dlouho namáčet. Jahody také nejezte hned po vytažení z lednice. Budou mnohem chutnější, když dosáhnou pokojové teploty, takže se vyplatí počkat asi 30 minut.
Aby se jahody příliš rychle nezkazily, existuje jednoduchý a účinný trik. Po nákupu je třeba jahody opláchnout ve vodě s octem, poté scedit a jemně osušit. Takto připravené ovoce vydrží déle čerstvé.
Nemusíme se bát , že by ocet zkazil chuť jahod. Nezapomeňte smíchat vodu a ocet v poměru 5 : 1, poté ponořit do jahodového roztoku a po několika minutách scedit a osušit. Takto připravené jahody můžeme dát do lednice.
Zdroj: https://www.thekitchn.com/the-best-method-storing-fresh-strawberries-23048250