Strawberries Falling Into Water Causing Bubbles All Around It Healthy Food Concept

Užijte si chuť jahod mnohem déle. Stačí jednoduše prodloužit jejich čerstvost

Jahody jsou v letní sezóně nejoblíbenějším a snadno dostupným ovocem. První jahody se objevují na přelomu května a června s příchodem teplých slunečných dnů a provázejí nás minimálně do poloviny července. Ne každý však ví, jak prodloužit jejich čerstvost.

Jahody – zdravé a chutné

Jahody se vyskytují v mnoha kultivarech. V současné době se předpokládá, že existuje téměř 2000 různých odrůd těchto plodů. Liší se velikostí, tvarem, barvou, konzistencí dužiny a samozřejmě chutí. Zajímavé je, že jahody pěstované v chladnějších oblastech mírného pásma jsou považovány za chutnější. Proto můžeme s jistotou říci, že tuzemské jahody patří k nejlepším světě.

Mohlo by vás zajímat:  Ovoce a zelenina nesmí chybět ve zdravém jídelníčku. Roli ale hraje i jejich barva

Kromě své chuti jsou jahody bohaté na živiny. Je proto namístě připomenout, kolik zdraví se skrývá v malých červených šťavnatých jahodách. Najdeme v nich cenné vitamíny a minerály. Jahody jsou lepším zdrojem vitamínu C než citrusy – 100 g zralých jahod poskytuje asi 70 mg tohoto vitamínu! Za zmínku také stojí, že zralé ovoce obsahuje až o 20 procent více vitamínu C než nedozrálé plody, proto se vyplatí jíst plně zralé jahody. Jahody obsahují také vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, PP) a vitamín A. Jahody jsou dále cenným zdrojem železa pro prevenci anémie a vápníku a fosforu pro posílení kostí, draslíku pro snížení krevního tlaku, hořčíku pro uklidnění nervů a manganu pro zlepšení paměti.

Mohlo by vás zajímat:  Nenechte svůj domov proměnit v holubník. Nezvané návštěvníky vypudí jednoduché metody
Zdroj obrázku: Freepik

Jak prodloužit čerstvost jahod?

Jahody by měly být před konzumací omyty ve studené vodě. Příliš teplá zkazí jejich chuť. Pozor také na to, aby proud nebyl příliš silný a nepoškodil je. Rychle opláchnout je rozhodně lepší než dlouho namáčet. Jahody také nejezte hned po vytažení z lednice. Budou mnohem chutnější, když dosáhnou pokojové teploty, takže se vyplatí počkat asi 30 minut.

Aby se jahody příliš rychle nezkazily, existuje jednoduchý a účinný trik. Po nákupu je třeba jahody opláchnout ve vodě s octem, poté scedit a jemně osušit. Takto připravené ovoce vydrží déle čerstvé.

Mohlo by vás zajímat:  Jablka předcházejí obávané chorobě: k tomuto překvapivému závěru došli němečtí vědci

Nemusíme se bát , že by ocet zkazil chuť jahod. Nezapomeňte smíchat vodu a ocet v poměru 5 : 1, poté ponořit do jahodového roztoku a po několika minutách scedit a osušit. Takto připravené jahody můžeme dát do lednice.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/the-best-method-storing-fresh-strawberries-23048250
Přidat na Seznam.cz