Tipy pro úsporné vaření: ze zbytků jídel vykouzlíme chutnou večeři nebo svačinu
Po slavnostní vánoční večeři bývá plná lednice zbytků, které mohou posloužit k vytvoření chutných pokrmů a minimalizaci odpadu. Potraviny jsou v dnešní době velmi drahé, a proto byste je měli využít na maximum, jakmile jste do nich investovali své peníze. Poradíme vám, jak to můžete udělat s vánočními zbytky a neplýtvat tím potravinami.
Kreativní sendviče
Zbytky masa, krůtího nebo vepřového, mohou být vynikajícím základem pro kreativní sendviče. Přidejte do chleba trochu majonézy, lístky salátu a plátek rajčete. Pro větší exotiku zkuste přidat kousky nakládané zeleniny nebo guacamole. Tato variace na klasický sendvič vám umožní vychutnat si bohatou chuť zbytků masa. Na svačiny je zpracujete nejlépe, ale můžete si je připravit také jako lehkou večeři.
Elegantní a chutné saláty
Přebytek vařených brambor, mrkve či květáku může posloužit jako skvělý základ pro různorodé saláty. Smíchejte je s listy špenátu, rajčaty a kousky pečeného masa. Zakápněte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Takto vytvoříte lehký a zdravý pokrm, který osvěží v období po vánočním hodování váš jídelníček. Po smažených jídlech to bude zaručeně vítaná změna.
Zapečené lahůdky
Pokud máte zbytek vařeného masa, využijte ho k přípravě chutných zapečených pokrmů. Například zbytky krůtího masa můžete smíchat s omáčkou a plátky brambor a nechat zapéct v troubě. Tím vytvoříte jednoduchý, ale lahodný zapečený pokrm, který nenáročně využije zbytky. Navíc budete mít velmi snadno a rychle připravené jídlo na další dny.
Sladké překvapení ze zbytků cukroví
Zbytky vánočního cukroví a dezertů nechte rozptýlit do originálního dezertu. Rozemelte odřezky z těsta a smíchejte je s máslem a trochou medu. Vytvoříte tak sladkou hmotu, kterou můžete formovat do malých koulí. Tyto koule můžete obalit v kokosu, oříšcích nebo kakau. Vzniknou tak jedinečné a lahodné kuličky na závěr vaší vánoční hostiny.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/leftovers-recipes