Teplé jídlo nemusí tělu vždy prospět. Zahřátí některé potraviny zbytečně ničí
Teplota toho, co pozřete a vypijete, je důležitá víc, než si myslíte. Jistě je pravda, že pokud máte teplý oběd, cítíte se více sytí, ale věděli jste, že když jídlo dlouho vaříte, připravíte ho o všechny cenné živiny? Je tedy nejlepší se řídit tím, že zeleninu a ovoce je nejlepší jíst syrové, naopak vše ostatní je vhodné uvařit.
A co horký čaj?
Horkému čaji bychom se měli vyhnout. Je mnohem bezpečnější, pokud počkáte, až čaj vychladne alespoň na padesát stupňů. Pokud ho pijete horký, zvyšujete tím pravděpodobnost vzniku rakoviny jícnu.
Jak konzumovat rajčata
Rajčata jsou dokonale zdravá v každé formě, ale jejich zahřátím se uvolňuje lykopen. Silný antioxidant, který účinně bojuje proti rakovině, ale také proti stárnutí. Dále snižuje cholesterol. Abyste lykopen maximálně využili, je dobré ho kombinovat s olivovým olejem. Nebo klidně jiným, ale pohlídejte si, aby nebyl rafinovaný.
Čerstvé, nikoli ohřívané!
Vůbec nejlepší je jíst potraviny čerstvě uvařené, nikoli ohřívané. Pokud je opakovaně ohříváte, vznikají nebezpečné chemické reakce, které mohou časem způsobovat rakovinu. Především opatrní byste měli být u dusíkaté zeleniny, která se opravdu nevyplatí ohřívat. Také se vyhněte ohřívané rýži. Může obsahovat nebezpečné bakterie.
Dopřejte si syrové jídlo
Například vysoká teplota pro brokolici je zkázou. Lepší bude, pokud si ji dopřejete vařenou v páře. Také červená řepa by se neměla vařit ani péct, ztrácí tak své hodnoty. Raději ji nastrouhejte a dopřejte si ji ve formě salátu.
Co nejíst syrové
Mezi zeleninu, která se nedoporučuje jíst syrová, patří lilek. Obsahuje totiž sloučeninu, která vyvolává zažívací poruchy. Je netoxický až po uvaření. Zákaz platí i pro brambory, ve kterých je tato sloučenina obsažena ve větší míře. Pozor i na nezralá rajčata. Dále jsou to nedovařené luštěniny, hrách, fazole, sója.
Zdroj: https://www.healthyfamiliesbc.ca/home/blog/healthy-foods-dont-need-be-cooked