Svařené víno zahřeje během chladných dnů, na tělo působí blahodárně
Svařené víno je jeden z nejstarších zimních nápojů známých lidstvu. Dokáže nás krásně zahřát a naladit na sváteční náladu. Jeho velkou výhodou je, že vůbec není náročné na přípravu a jednoduše a levně si ho připravíte i doma.
Nachlazení a svařené víno
Aromatické je díky koření, potěší sladkým nádechem pomeranče a bohatou chutí červeného vína. Klasické svařené víno je jedinečný nápoj, po kterém rádi saháme hlavně na podzim a v zimě. Je oblíbeným způsobem, jak se zahřát a relaxovat po náročném dni. Svařené víno však může mít také léčivé účinky. [1] Polský lékař již v 16. století léčil svařeným vínem infekce horních cest dýchacích.
Pravděpodobně nevěděl o účincích flavonoidů a protizánětlivých vlastnostech éterických olejů a vycházel ze zkušeností. Dnes víme velmi přesně, jaké vlastnosti mají ingredience ve svařeném víně. Samotné víno nepomůže léčit nachlazení, i když poskytuje tělu cenné antioxidanty. Éterické oleje uvolňované z koření po zahřátí mají antibakteriální a antivirové účinky. [2]
Recept na svařené víno
Základní recept na svařené víno je velmi jednoduchý. Víno zahřejte s pepřem v hrnci. Jsou dokonce v obchodech hotové směsi skořice, kardamomu, hřebíčku a anýzu. Víno dokončujeme, když je horké. Chcete-li snížit obsah alkoholu, můžete přivést víno k varu. Přidejte k zahřívanému nápoji kousky pomerančů nebo jablka a trochu malinové šťávy.
Existuje druhý způsob, který říká, že celý pepř by se měl jemně pražit na suché pánvi před přidáním do vína. Tento proces zvýší aromatickou vůni svařeného vína. Hotové svařené víno má tu výhodu, že je levné a už ochucené. Víno, ze kterého se vyrábí, však nemá dobrou kvalitu. Z vašeho oblíbeného vína vám bude svařené víno chutnat mnohem lépe.
Zdroje: [1]https://www.standard.co.uk/escapist/health/5-health-benefits-of-drinking-mulled-wine-this-christmas-a3122986.html [2]https://www.bookdoc.com/2021/12/17/benefits-of-mulled-wine/