Sušené nebo čerstvé: fíky vždy potěší mlsný jazýček a zdraví maximálně prospějí
Fíky patří mezi superpotraviny, které obsahují spoustu vitaminů a dalších látek, které naše tělo potřebuje. Fíky jsou ovoce, které mění během zrání barvu ze zelené na fialovohnědou. Má sladkou chuť, kvůli které je lidé milují. Navíc se fíky mohou snadno nasušit a jejich chuť si můžete užít také přes období, kdy nejsou k dostání.
Fíky jsou bohaté na vitaminy, ale také cukry
Šťavnaté fíky působí na naše tělo pozitivně. Už před mnoha desítkami let lidé využívali jejich vlastnosti, aby si ulevili od různých neduhů. Fíky jsou zdrojem vápníku, draslíku nebo fosforu. Ve fících ale najdete také spoustu glukózy a fruktózy, jak je pro ovoce typické. Proto není vhodné je konzumovat ve velkém množství, pokud se snažíte zhubnout.
Fíky se dokonce používají k léčení kožních skvrn na těle nebo vředů. Mohou se aplikovat přímo na bolavá místa. Jestliže je zavedete do svého jídelníčku, zajistíte si nejen dostatek vitaminů, ale také úlevu při překyselení organismu. Obnovují optimální hladinu draslíku a díky tomu nebudete pokrmy přesolovat.
Fíky příznivě působí také na dýchací ústrojí
Fíky mají i další vlastnosti, které oceníte. Jejich konzumací můžete zabránit šíření nepříjemného kašle. Odvar z fíků si připravíte velmi jednoduše. Už v čínské medicíně poznali, že mohou ničit toxiny v těle. Fíky můžete jíst nejen čerstvé, ale také v sušené formě jsou vynikající. Jsou perfektní svačinkou nejen pro děti, ale také pro dospělé.
Dávejte si ale pozor, protože fíky mají vysoký glykemický index, a tak se nehodí pro ty, kteří drží diety. Jinak jsou ale fíky skvělou pochoutkou, kterou byste měli vyzkoušet, pokud jste tak ještě neudělali. Jsou pro nás možná exotickým ovocem, ale během let postupně získávají na popularitě a lidé je používají například do ovocných salátů nebo do smoothie. Vyzkoušet je můžete také v dezertech, kdy jimi nahradíte běžné druhy ovoce.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-figs