Green Leaves Sorrel Garden Spring Day

Šťovíkovou polévku by měl ochutnat každý, kdo bojuje s nachlazením nebo akné

Polévka se šťovíkem je sezónní záležitostí. Připravuje se na jaře a v létě, kdy je nejvhodnější období pro sběr této byliny. Díky kyselosti šťovíku dodá tato rostlina pokrmům lahodou vůni a podtrhne jejich chuť. Listy této rostliny navíc obsahují velké množství draslíku i vitamínu C. Takže se šťovík doporučuje lidem, kteří trpí opakovanými infekcemi dýchacích cest, a také lidem bojujícím s akné. Co ještě o šťovíku nevíte?

Jaké blahodárné látky obsahuje polévka ze šťovíku?

Tato polévka se často připravuje hlavně v Polsku, kde se její každoroční příprava stala pro mnoho rodin prakticky tradicí. Šťovík je totiž zdrojem velkého množství vitamínů a minerálů. Je bohatý také na kyselinu listovou, která má velký význam pro těhotné ženy.

Mohlo by vás zajímat:  Topinambury jsou zdravou alternativou k bramborám nebo rýži. Urychlují metabolismus a mohou je i diabetici

Kyselina šťavelová

Šťovík je známý svou kyselou chutí. Je to hlavně díky velkému obsahu kyseliny šťavelové. Tato kyselina je nebezpečná pro lidi trpící ledvinovými problémy. Tato kyselina se totiž v těle snadno spojuje s vápníkem a vytváří tak usazeniny oxalátu vápenatého. Jejich ukládání pak způsobuje ledvinové kameny, někdy i urolitiázu. Tato kyselina velmi škodí i pacientům s revmatismem a lidem s problémy s trávicí soustavou. V extrémních případech se u některých lidí může objevit otrava touto kyselinou. Ta se vyznačuje zvracením, průjmem, křečemi a v krajních případech i vysokou horečkou.

Mohlo by vás zajímat:  Krmítko pomůže ptákům v zahradě přežít zimu. Dejte ho na správné místo
Zdroj obrázku: Freepik

Recept na tuto polévku

Tradiční šťovíková polévka se kromě šťovíku míchá se zeleninovou polévkou. Příprava je velmi jednoduchá, postačí vám tyto ingredience:

  • 2 l vody,
  • 500 g vepřových žeber,
  • Zelenina – 2 mrkve, 1 petržel, kousek pórku a celeru,
  • 1 cibule,
  • 2 bobkové listy,
  • 2 kuličky nového koření,
  • 300 g šťovíku,
  • 250 g smetany (12 %),
  • 1 lžička mouky.

Z ingrediencí vytvořte vývar. Nejdříve zavařte maso, poté přidejte zeleninu a šťovík až jako poslední. Ten nakrájejte nadrobno. Ze smetany a mouky vytvořte kašičku, kterou polévku zahustíte. Polévka se doporučuje podávat s vajíčkem, krutony nebo bramborami.

Zdroj: https://www.greatbritishchefs.com/recipes/sorrel-soup-recipe
Přidat na Seznam.cz