Glass Beet Juice With Vegetables Table Close Up

Šťávu z červené řepy můžeme na jídelníček zařadit pravidelně

Červená řepa je natolik zajímavou a extrémně zdravou potravinou, že má dokonce svůj den. Slaví se 24. listopadu a není divu, že se jí dostalo takové pocty, protože patří mezi nejzdravější zeleninu vůbec, k tomu stojí jen pár korun. Obdobně jako dýně se tak dostává na výsluní a připravuje se vařená, dušená, pečená nebo sterilovaná a přidává se do nejrůznějších pokrmů. Odborníci radí též užívání šťávy z červené řepy, která podporuje obranyschopnost těla a harmonizuje krevní tlak. Jak se připravuje a proč ji nemohou užívat všichni?

Červená řepa jako vitamínová bomba

Málokterá zelenina obsahuje tolik zdraví prospěšných látek, ne nadarmo se dostala červená řepa mezi superpotraviny, protože je doslova nabitá vitamíny, zejména áčkem a céčkem, ale také minerály, jako jsou draslík, fosfor, hořčík, vápník nebo železo. Kromě toho se doporučuje též těhotným, protože obsahuje velké množství kyseliny listové. Je prostředkem pro posílení imunity a pomáhá odolávat rozvoji rakoviny, protože obsahuje antioxidanty, mimo jiné betanin, flavonoidy, karoten a antokyany. Dusičnany, kterých má červená řepa též dostatek, podporují rozvoj cév, proto je prostředkem pro snížení vysokého krevního tlaku.

Mohlo by vás zajímat:  Pravidelné pití kávy prokazatelně posiluje lidské zdraví. Zbaví tělo toxinů a zlepší psychickou pohodu
Fresh Fruit Juice Beetroot
Zdroj obrázku: Freepik

Jedna sklenice sirupu denně

Tím výčet blahodárných vlastností rozhodně nekončí, protože je tato zelenina lékem při chudokrevnosti i prostředkem při špatném trávení. Podle expertů je zdrojem saponinů, které snižují riziko srdečních onemocnění. Pro posílení zdraví stačí řepu odšťavnit v přístroji, může se přidat též mrkev nebo jablko, a vypít sklenici čerstvé šťávy s kapkou medu denně. Druhým způsobem je vyhloubit do řepy důlek, který se zasype cukrem, a počkat, až bulva pustí šťávu, kterou lze rovnou zkonzumovat.

Mohlo by vás zajímat:  Dřevěný popel rostliny vyživí, upraví pH půdy a zvýší ochranu před škůdci

Pozor na cukry a šťavelany

Červená řepa se doporučuje při dietách, protože obsahuje pouze 43 kcal na 100 gramů, k tomu je zdrojem vlákniny, navozuje pocity sytosti. Přesto není tento druh zeleniny pro každého, obezřetní musí být diabetici, protože obsahuje asi 10 gramů cukru na 100 gramů, navíc sirup se často ještě doslazuje medem. Kromě toho červená řepa obsahuje šťavelany, které jsou nebezpečné pro nemocné s močovými cestami nebo s ledvinovými kameny, protože způsobují jejich další rozvoj, což vede ke zhoršení zdravotního stavu.

Zdroj: https://www.webmd.com/food-recipes/features/truth-about-beetroot-juice
Přidat na Seznam.cz