Gather Gooseberries Bush Branches Garden

Srstka obecná: Planě rostoucí zahradní keř na vzestupu

Angrešt je lidové označení pro známý planě rostoucí keř. Správné názvy této rostliny jsou ale srstka obecná či meruzalka srstka nebo také srstka angrešt. A plody tohoto keře jsou často podceňované ovoce. Může to být z toho důvodu, že mají sezónu ve stejnou dobu jako oblíbenější maliny a jahody. Neměli bychom je však ve svém jídelníčku vynechávat. Angrešty mají mnoho pozitivních vlastností na naše zdraví. Pokud si z nich připravíte tinkturu, máte skvělý produkt s protizánětlivými, antipyretickými a antioxidačními vlastnostmi.

Mohlo by vás zajímat:  Třešňová sezona je konečně tady. Šťavnaté plody ale nejsou jediné, co přináší

Recept na angreštovou tinkturu

Příprava tinktury z angreštu je velmi jednoduchá. Budete potřebovat 2 kg ovoce, 1 kg cukru, 1 l vody, 1 l lihu a šťávu z jednoho citronu. Angrešt omyjte a odstraňte z něj stopky. Důkladně rozdrťte ovoce, nejlépe se vám bude pracovat se zralými a měkkými plody. Rozdrcené ovoce zkombinujte s cukrem, poté ho zalijte vodou, citrónovou šťávou a lihem. Celek dobře promíchejte a odložte na 14 dní na dobře osvětlené místo.

Po uplynutí této doby přelijte tinkturu přes sítko a rozlijte ji do lahví. Takto připravená tinktura je hotová ke konzumaci. Tato tinktura je charakteristická sladkokyselou chutí. Má mnoho zdraví prospěšných vlastností. Má antipyretické, protizánětlivé a antioxidační účinky. Kromě toho posiluje imunitu těla, zmírňuje únavu a zabraňuje některým chorobám.

Mohlo by vás zajímat:  Lišky s vejci vykouzlí chutnou a netradiční snídani
Zdroj obrázku: Freepik

Zdravotní vlastnosti angreštu

Angrešt je příbuzný s rybízem. Jeho celé jméno je srstka angrešt. Ovoce roste na celém území Evropy, jakož i v Asii a Africe. Bohužel i přes svou rozšířenost se na naše talíře dostane jen málokdy. To je bohužel velká chyba. Angrešty mají nízký obsah kalorií, 100 g má asi 44 kcal. V jeho složení najdeme vitamín C, betakaroten, vitamíny B5 a B6.

Z minerálů obsahuje draslík, měď, chrom a mangan. Pozoruhodný je i obsah organických kyselin, jako je citrónová, vinná, jablečná a jantarová. Toto skvělé ovoce lze jíst samostatně, ale lze využít i do domácích zavařenin. Můžete z něj připravit i šťávu, kompot, a dokonce i džem.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/gooseberries
Přidat na Seznam.cz