2148076229

Špenát je zdrojem vitamínů, posiluje imunitu. Upravit ho můžeme na mnoho způsobů

Špenát je zelenina, která vyvolává rozporuplné emoce. Pro někoho je špatnou vzpomínkou na dětství, pro jiného způsob, jak jíst zdravě. Je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, které podporují každodenní fungování organismu. Navíc působí proti rakovině a zrychluje metabolismus. Jaké další vlastnosti má?

Špenát je jednoletá zelenina, která pochází z oblastí jihozápadní Asie a pro potravinářské účely se pěstuje v mnoha částech světa. Tato rostlina dorůstá výšky až padesáti centimetrů a vzhled špenátu se může mírně lišit v závislosti na odrůdě. Tato zelenina je vděčná na pěstování a nevyžaduje složitou péči.

Mohlo by vás zajímat:  Káva na lačno podle odborníků nevadí, záleží na každém člověku

Co obsahuje?

Mezi nejdůležitější prvky patří hořčík a draslík. První z nich zabraňuje arytmii a podporuje práci nervového systému. Kromě toho zlepšuje paměť a koncentraci, stejně jako funkci metabolismu. Draslík je zodpovědný za transport živin do jednotlivých buněk. Tento prvek také zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů a řídí hladinu vody v těle. Špenát obsahuje také zinek, který podporuje regeneraci vlasů, nehtů a pokožky a posiluje je.

1823
Zdroj obrázku: Freepik

Proč je dobré jíst špenát?

Pravidelná konzumace špenátu zvyšuje imunitu, takže se doporučuje lidem, kteří jsou často nemocní. Obsahuje vitamín C zodpovědný za ochranu imunitního systému a zabránění růstu bakterií. Dále se doporučuje lidem, kteří bojují s problémy trávicího systému. Flavonoidy, které obsahuje, působí protizánětlivě a vláknina zabraňuje zácpě. Špenát také pomáhá odstraňovat toxické látky z těla.

Mohlo by vás zajímat:  Salátová sezóna je v plném proudu. Přinášíme přehled těch nejzdravějších druhů

Jak špenát jíst?

Dá se připravit na spoustu způsobů a hodí se k mnoha pokrmům. Nejzdravější je v syrové podobě a chutná výborně třeba v zeleninovém salátu s noky a parmazánem. Vyplatí se také připravit si z něj pomazánku na chlebíčky nebo jej přidat na pizzu či těstoviny. Mnoho hospodyněk používá špenát jako nádivku do knedlíků nebo palačinek.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/270609
Přidat na Seznam.cz