Síla mladých výhonků borovice zatočí s každým nachlazením. Příprava domácího sirupu je snadná
Jaro je tou správnou dobou, kdy je vhodné nasbírat si mladé výhonky borovice. Připravit si z nich můžete luxusní sirup, který se vám bude hodit na podzimní a zimní infekce a nachlazení. Jeho výroba není nijak složitá a můžete ho skladovat i několik měsíců. Borovice díky svým vlastnostem pomůže k lepšímu zdraví.
Jak a kdy je vhodné výhonky sbírat?
Příprava sirupu z mladých výhonků borovice není žádnou novinkou. Právě v jarních měsících je nejvyšší čas začít počítat, kolik ho budete na zimu potřebovat. Hodit se bude hlavně v době, kdy nás dlouhodobě trápí kašle, rýmy a další nemoci. První krok je samozřejmě nasbírání výhonků. Budete potřebovat mladé výhonky borovice, které můžete sbírat už na přelomu dubna a května a pak celý měsíc.
Nejlepší budou výhonky dlouhé 5 až 10 cm, které jsou pokryté pryskyřicí. Čím budou výhonky lepkavější, tím lepší. Delší výhonky už nevynikají svou měkkostí. Můžete je sbírat rovnou ze stromů, vybírejte ale takové, které nejsou blízko silnic nebo domů. Sbírejte ty z bočních větví, které mají blízko ke slunci a mohou se rychleji vyvíjet. Nezapomeňte si na sběr pořídit rukavice a také kvalitní nůž nebo nůžky.
Jak na přípravu sirupu?
Výhonky doma budete muset vyčistit, ale pouze od hnědých šupinek. Nakrájejte je na menší kousky. Poté si ještě připravte cukr, který smíchejte s výhonky v poměru 1 : 1. Nakonec budete ještě potřebovat čisté sklenice, které jdou dobře zavírat. Výhonky dejte na dno sklenice, zmáčkněte, aby pustily šťávu, nasypte cukr a přidejte další výhonky. Takto postupujte, dokud nebude sklenice plná.
Směs pak odložte na slunné místo, sirup pak můžete začít používat za 3–4 týdny. Musíte sklenici několikrát zatřepat a otevřít, a jestliže se objeví tekutina, musíte obsahem míchat, protože cukr se musí kompletně rozpustit. Sirup se pak hodí na kašel, chrapot, ale také na léčbu horních cest dýchacích.
Zdroj: https://imbibemagazine.com/recipe/homemade-pine-syrup/