Shiitake Mushrooms (1)

Shiitake jsou považovány za nejzdravější houby na světě. Jídlu dodají orientální chuť

Malé muchomůrky? Houby shiitake mohou někomu připadat nevzhledné, ale skrývají v sobě velké bohatství chuti i zdravotních účinků, pro které jsou považovány za nejlepší na světě. Podle mnohých umí vracet mládí a mohou se pyšnit nálepkou „elixír života“. Za jejich věhlasností však nestojí žádné šarlatánské praktiky, ale obsah blahodárných látek. Jsou navíc zdrojem mnoha sloučenin, které snižují riziko rakoviny a posilují kardiovaskulární systém. Proč je tento druh hub natolik pověstný?

Houby z východní Asie

Prapodivné ingredience nebo lektvary? Pověst asijské lidové medicíny v tuzemsku vyvolává často u našinců dojem šarlatánství. Zcela zbytečně, protože houby shiitake nebo také šiitake patří mezi tradiční houby, které se používají v gastronomii a léčitelství po tisíce let. Jejich domovem je Čína a země jihovýchodní Asie. V Česku má tento druh houby název houževnatec jedlý. V současnosti se pěstují tyto houby i mimo svou původní domovinu, často se prodávají sušené nebo nakládané. Zdánlivě mohou připomínat žampiony, jsou však mnohem intenzivnější chuti.

Mohlo by vás zajímat:  Zásoba jablek nabízí mnoho kulinářských využití
Zdroj obrázku: Freepik

Zdroj prospěšných látek

Proč sáhnout po shiitake? Bezpochyby kvůli vitamínu D, který se v potravinách příliš často nevyskytuje, nedostatkem tohoto vitamínu však valná většina tuzemské populace trpí. Tento druh hub nadto vyniká obsahem vitamínů skupiny B, minerálními látkami včetně mědi, selenu, draslíku, hořčíku nebo železa. Nechybí polysacharidy, terpenoidy, steroly nebo lipidy, které mají enormní vliv na stav obranyschopnosti těla, současně pomáhají regulovat hladinu špatného cholesterolu. Vlivem obsažených aminokyselin mohou nahradit maso, k tomu mají velké množství vlákniny, ale jsou nízkokalorické s glykemickým indexem v rozmezí 10 až 15.

Mohlo by vás zajímat:  Nepostradatelné koření roste i na louce, jeho léčivé vlastnosti jistě využijete

Pro silné srdce a pro posílení imunity

Shiitake se mohou konzumovat čerstvé, smažené, marinované nebo sušené. Často se prodávají též ve formě výtažků v tabletách pro regulaci krevního tlaku a podporu činnosti srdce, ve které hrají roli steroly, betaglukany a látka zvaná eritadenin. Pravidelné zařazování hub zlepšuje obranyschopnost těla a snižuje riziko onkologických onemocnění. Shiitake mají antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky a pomáhají léčit záněty v těle. Jsou velmi vhodné pro vegetariány nebo vegany, kteří trpí na nedostatek vitamínu D a železa. Jsou prostředkem při hubnutí. Houby shiitake je vhodné konzumovat ze začátku střídmě, protože mohou být alergenem způsobujícím vyrážku nebo zvýšenou citlivost na sluneční paprsky. Citliví jedinci mohou mít potíže s jejich trávením.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-shiitake-mushrooms
Přidat na Seznam.cz