Set Brussel Sprouts Bowl White Wooden Table

Růžičková kapusta je královnou jarní zeleniny. Po dlouhé zimě nakopne energií a pomůže zhubnout

Růžičková kapusta vznikla křížením hlávkového zelí a kapusty. O jejích zdravotních přínosech nemůže být pochyb, proto stojí za to ji zahrnout do jarního menu. Růžičková kapusta patří do skupiny brukvovitých rostlin a má vzhled miniaturního zelí s jasně zelenými listy. Pokud je zelenina nažloutlá a mírně houbovitá, může být zatuchlá.

Spousta vitamínů a minerálů

Růžičková kapusta posiluje naše zdraví a má blahodárný vliv na naši imunitu. Zrychluje léčbu různých infekcí. Také vede v žebříčku nízkokalorické zeleniny, jelikož 100 gramů obsahuje pouhých 43 kalorií. Proto ji odborníci doporučují i lidem, kteří se s příchodem jara snaží shodit přebytečná kila. Kromě toho je také cenným zdrojem vitamínů.

Mohlo by vás zajímat:  Rebarborová sezona je tady. Nezapomeňte si připravit tinkturu, která překvapí svou jemně kyselou chutí

Růžičková kapusta obsahuje spoustu vitamínu C, vitamíny skupiny B, vitamín A, E a K, dále kyselinu listovou, vlákninu a minerály, například hořčík, fosfor, mangan, železo, draslík, zinek a měď. Díky vysokému obsahu živin a minerálů má antioxidační vlastnosti, podporuje nervový systém a metabolické procesy, zvyšuje srážlivost krve a tím bojuje s anémií.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak ji připravit?

Má podobnou chuť jako kapusta, i když je jemnější a trochu nahořklá. Podávat ji můžete se slaninovými osmaženými proužky, ořechy nebo plátky mandlí, případně zasypanou parmazánem. Chutnat vám bude s kořeněným sýrem a houbami, přidává se také do polévek, na pizzu nebo do různých salátů. Skvěle chutná smažená.

Mohlo by vás zajímat:  Za praskáním rajčat stojí často příliš zálivky nebo nedostatek živin

Během vaření může zelenina vydávat ostrou a nepříjemnou vůni. Stačí ale, když do vody, ve které ji vaříte, přidáte trochu mléka, chléb nebo špetku skořice. Eliminujete tím i hořkou chuť. Některé kuchařky doporučují nechat kapustu přes noc před vařením v mrazáku, čímž se také zbaví nahořklé chuti. Pokud chcete kapustu sami pěstovat, sázejte ji na jaře nebo uprostřed léta hluboko do hlíny. Má ráda světlé stanoviště s dostatkem slunce. Je velmi odolná vůči mrazu a jiným nepříznivým vlivům.

Zdroj: https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/brussels-sprouts-20-things-you-1502258
Přidat na Seznam.cz