Rebarbora znovu dobývá české kuchyně. Její skvělé účinky na zdraví zná ale celý svět
Rebarbora je rostlina, kterou si můžete velmi snadno vypěstovat na zahradě. Má spoustu účinných látek, které jsou pro naše tělo prospěšné. Proto mnozí z nás rádi vzpomínají na rebarborový kompot, který dělaly naše babičky. Rebarbora obsahuje látky, které nás mohou vyléčit z některých problémů. Proč se vyplatí ji mít na zahradě a dopřát si ji k jídlu?
Rebarbora svou chutí předčí ostatní rostliny
Kompot z rebarbory byl dříve součástí večeří, nyní se mnoho lidí k rebarboře zase vrací. V jarních měsících ji můžete vidět nejen na zahradách, ale také na jídelních stolech. Rebarborový koláč posypaný drobenkou byl skvělou pochoutkou. Je ale nutné rebarboru včas sesbírat, jinak zhořkne. V dnešním světě je velmi náročné věřit přírodním produktům, ale rebarbora má pro naše tělo blahodárný vliv.
Je rebarbora ovoce, nebo zelenina? Je to otázka, na kterou mnoho lidí nezná odpověď. Rostlina je často nesprávně pojmenována. Je to trvalá rostlina, tedy zelenina. V Americe ji ale mají za ovoce. Rebarbory existuje více než 60 druhů, nejoblíbenější jsou zahradní, kadeřavá a lékařská. Je vhodná ke konzumaci ve druhé polovině jara a můžete ji sbírat do poloviny léta.
Rebarbora je kyselá, plná vitaminů a minerálů
Rebarbora má kyselou chuť, sbírají se především její listové řapíky. Hodí se do salátů i koláčů. Obsahuje vitamin C nebo A, také vitamin E, který je vitaminem mládí. Jeho součástí jsou také vitaminy skupiny B, které podporují nejen nervový systém. Rebarbora je studnicí minerálů a dalších látek, jako je zinek nebo železo.
Obsahuje také vlákninu, která je velmi důležitá pro správné trávení. Hodí se do diety, protože obsahuje antioxidanty a také odstraňuje toxiny. Vyrovnává hladinu cholesterolu, a protože má rebarbora nízký glykemický index, mohou ji jíst také osoby, které trpí cukrovkou.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-rhubarb