Rajčata podporují hubnutí, tělu dodají důležité vitamíny
Rajčata patří mezi nejoblíbenější zeleninu, která se objevuje na našich stolech. Její velkou výhodou je využití v různých formách. Jsou považována za mimořádně zdravá a hlavně nízkokalorická, což znamená, že je mohou konzumovat i lidé na dietě.
Výživové vlastnosti
Rajčata jsou bohatým zdrojem vitamínu C, K, E, vitamínů skupiny B, draslíku, hořčíku, fosforu. Kromě toho mají velké množství vlákniny, pektinu a antioxidantů. Pozitivně ovlivňují imunitu, zlepšují peristaltiku a trávení střev, pomáhají bojovat proti volným radikálům a oddalují proces stárnutí. Lykopen obsažený v rajčatech snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob a také krevní tlak.
Rajčata mají nízký obsah kalorií a nízký glykemický index (GI 38), proto jsou vhodnou složkou v redukčním jídelníčku. Syrová, čerstvá rajčata z větvičky mají asi 20 kcal na 100 g váhy. Středně velká zelenina váží asi 150–200 g. Kalorický obsah závisí nejen na velikosti, ale také na odrůdě. Koktejlová rajčata mají 3 kcal, malinová rajčata 28 kcal, švestková rajčata 25 kcal.
Zdravotní výhody
Rajčata obsahují velké množství draslíku a hořčíku, proto se jejich konzumace doporučuje lidem trpícím nedostatky v těchto prvcích. Charakteristickými příznaky jsou bolestivé svalové křeče, problémy s klouby, všeobecná slabost, podrážděnost, bušení srdce nebo zácpa. Strava bohatá na rajčata je určena pro lidi, kteří pijí hodně kávy, kouří cigarety a chtějí zhubnout a zbavit se celulitidy.
Ačkoli se rajčata považují za mimořádně zdravou zeleninu, někteří by měli omezit jejich konzumaci. Platí to především pro lidi trpící dnou a revmatoidní artritidou. Rajčata patří mezi zeleninu, stejně jako paprika nebo cuketa, která může interferovat se sekrecí hormonů štítné žlázy. Lidé s hypotyreózou nebo Hashimotovou chorobou by je neměli jíst každý den.
Zdroj: https://www.health.com/nutrition/health-benefits-tomatoes, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-lycopene, https://www.verywellfit.com/tomatoes-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4119981, https://www.healthline.com/nutrition/foods/tomatoes, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326275