Rajčata můžete využít i jinak, než říká okolí. Ušetříte mnoho hodin práce
Rajčatové pyré se může použít k přípravě mnoha chutných jídel. Je skvělé jako základ rajčatové polévky nebo na pizzu. Rajčata jsou také cenným zdrojem draslíku, který podporuje práci srdce a snižuje krevní tlak. Chcete-li udělat dobré pyré, musíte si nachystat správné druhy rajčat. Z tohoto článku se dozvíte, které to jsou.
Využití rajčatového pyré
Rajčatové pyré má mnoho využití v kuchyni, kde tvoří základ mnoha populárních jídel. Je hlavní složkou rajčatové polévky, špaget nebo aromatických omáček. Za zmínku však stojí i zdravotní vlastnosti rajčat, protože obsahují mnoho cenných minerálů včetně draslíku. Tento prvek pomáhá regulovat krevní tlak a zabraňuje chorobám kardiovaskulárního systému.
Chcete-li udělat dobré pyré, musíte si umět vybrat ta správná rajčata. Ne všechny plody jsou vhodné. Správné plody musí být tvrdé, zralé a masité. Je důležité, aby rajčata měla co nejméně semen. Malinové, římské nebo švestkové odrůdy budou fungovat nejlépe, protože mají nejsladší chuť a jsou kompaktní a masité.
Příprava rajčatového pyré
Příprava rajčatového pyré je jednoduchá a zabere vám jen krátký čas. Abyste dosáhli výborného výsledku, budete potřebovat pět kilogramů rajčat, jednu polévkovou lžíci soli a půl lžičky kyseliny citrónové. Postup je následně velmi jednoduchý. Rajčata důkladně omyjte a nakrájejte na kostičky. Vložte je do velkého hrnce a přiveďte k varu.
Když se z nich vytvoří kaše, rozdrťte je hůlkou, pak snižte teplotu a vařte další hodinu. Položte síto na hrnec a přesypte do něj rajčata a vetřete do menší misky. Výsledné pyré vařte ještě dvě hodiny a přidejte do něj sůl. Mezitím si připravte čtyři velké sklenice a do každé přidejte trochu kyseliny citrónové a nalijte do nich horké pyré. Můžete jej skladovat v chladničce až měsíc nebo jej můžete zkusit i zavařit.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/how-to-make-tomato-puree/