Rajčata jsou bohatá na živiny. Při konzumaci záleží na jejich kombinaci s jinými potravinami
Rajčata, zejména ta domácí, jsou tím nejlepším zdrojem vitaminů a minerálů. Navíc báječně chutnají. Můžete je jíst syrová nebo si je upéct. Existuje spousta variant, jak si rajčata vychutnat. Velmi často je kombinujeme s jinými druhy zeleniny, ale dávejte si pozor, jaké vyberete. Některé kombinace nejsou pro zdraví vhodné.
Kombinací s jinou zeleninou ztrácí živiny
Rajčata mají vysokou nutriční hodnotu. Obsahují velmi málo kalorií, uhasí žízeň a také jsou plná draslíku, který je důležitý pro práci srdce. O to se musíme pravidelně starat, protože potřebuje fungovat na sto procent. Proto se vyplatí sáhnout po rajčatech v horkých letních dnech. Kromě toho obsahují také zinek, železo nebo vápník, doplní i vitaminy C, E nebo K.
Rajčata jsou plná antioxidantů, nejcennějším z nich je lykopen. Ten je nejvíce koncentrovaný hlavně v tepelně upravených rajčatech, proto se vyplatí často vařit například rajčatovou polévku nebo omáčku. Lykopen se ale ztrácí, pokud rajčata zkombinujeme s jinou zeleninou. Tento antioxidant dokáže zabránit předčasnému stárnutí pokožky a také předejde vzniku cukrovky nebo rakoviny.
Rajčata nemíchejte s potravinami bohatými na železo
Rajčata miluje skoro každý, a proto je také často mícháme s různými druhy zeleniny. Bohužel pokud jsou bohaté na železo, není vhodné je kombinovat právě s rajčaty. Tím se snižuje jejich nutriční hodnota a spojení s takovými potravinami není vhodné. Nemíchejte rajčata s bílými fazolemi, bramborami nebo paprikou či špenátem.
Dalšími plodinami, které není vhodné míchat s rajčaty, jsou švestky, jablka nebo rybíz. Do krémové polévky ale můžete přidat také olivový nebo řepkový olej. Urychlíte tím vstřebávání lykopenu do svého těla. Rajčata není vhodné kombinovat ani s oblíbenými okurkami, protože obsažené látky v okurkách ničí vitamin C, který obsahují rajčata.
Zdroj: https://www.southernliving.com/garden/edible/tomato-companion-plants