Proti zápachu z cibule funguje spolehlivě sůl, káva nebo citron
Cibule je velmi často využívanou kuchyňskou ingrediencí. Nejenže výborně chutná, ale ještě navíc je i zdraví prospěšná. Jedním z jejích hlavních negativ je ale její zápach. Ačkoli při vaření voní výborně, když nám zůstane na rukou či kuchyňském náčiní, nejspíš z toho nebudeme zrovna nadšení. Jak se této vůně zbavit? Postačí vám suroviny, které máte běžně doma.
Co je dobré o cibuli vědět
Cibule je zelenina, která se v kuchyni využívá hojně. Dá se použít jak syrová, tak tepelně upravená. Důležitá je jako základ omáček, polévek, ale výborná je i pouze na chlebu či v salátu. Právě tato zelenina obsahuje spoustu prospěšných prvků a vitamínů. Můžeme v ní najít vitamín C a různé vitamíny skupiny B. Obsahuje také draslík, fosfor, železo, mangan či síru. Právě ta je zodpovědná za její štípání v očích. Cibule je také přírodní antibiotikum a často se tak používá při léčbě rýmy či nachlazení. Po domácku se s ní dá léčit i kašel. Vhodná je i při dietě, jelikož je nízkokalorická, ale zato plná chuti, a dokonce by měla stabilizovat hladinu cukru v krvi a snížit cholesterol.
Jak bojovat se štiplavým zápachem
Jedna z nejnepříjemnějších situací je, když si cibuli dáte před nějakou důležitou událostí, jako je třeba první schůzka. V tomto případě vám ale kromě klasické žvýkačky může pomoct i zrnko kávy. Káva pachy pohlcuje, a když zrnko trošku požvýkáte, budete mít zase krásně svěží dech. Podobným způsobem můžete využít i lístek máty, petržel či citronovou kůru.
Pokud bojujete s načichlým nádobím, nejlepší je ho namočit do solného roztoku a umýt. Sůl si se zápachem spolehlivě poradí. Stejně tak můžete zápach dostat i ze svých rukou. Stačí je na chvíli namočit do lázně ze slané vody.
Pokud chcete předejít tomu, že bude cibule cítit po celém domě, můžete ji před zpracováním také namočit do vody. Většina charakteristického zápachu by tak měla vymizet.
Zdroj: https://www.cookist.com/remove-onion-smell-from-other-items/