Příroda je mocná léčitelka. Některé plody a bylinky si můžeme nasbírat a konzumovat celoročně
Příroda je mocná čarodějka. A platí to i ohledně našeho zdraví. Přináší nám totiž spoustu plodů, které jsou velmi prospěšné a plné vitamínů i minerálů. Co byste měli mít vždy ve své kuchyni? Rozhodně na podzim vyrazte na šípek. Obsahuje spoustu vitamínu C, který prokazatelně zvyšuje imunitu a posiluje oběhový systém. Má protizánětlivé vlastnosti, takže pomáhá při nachlazení a chřipce. Stačí je nasušit a vařit si z nich třeba čaj.
Pupalkový olej zlepšuje paměť
Pupalka je zvláštní rostlina. Má jasně žluté květy, které se otevírají poněkud neobvykle na noc. Pupalkový olej obsahuje spoustu selenu, vápníku, hořčíku a zinku. Má pozitivní vliv na paměť a koncentraci. Postačí jedna čajová lžička oleje dvakrát až třikrát denně. Určitě se vybavte i zásobou bezinek. Obsahují vitamín C, železo, vápník, draslík i sodík, mají čisticí vlastnosti a tiší problémy žaludku a jater. Před konzumací by ale měly být zpracované.
Aloe vera je přímo pokladnicí cenných látek. Šťáva zlepšuje imunitu a snižuje hladinu cukru v krvi. Má ale mírně projímavý účinek, takže s konzumací to nepřehánějte. Cist je nenápadná fialová rostlinka, která má očistný a antioxidační účinek, reguluje hladinu cukru v krvi a snižuje cholesterol. Může se konzumovat ve formě infuze nebo tobolek.
Jeřabiny pomáhají od nadýmání
Jeřabiny podporují imunitu a ulevují od nadýmání. Jsou nabité vitamíny C, A a E a také karotenem, kterého mají dokonce víc než mrkev. Jeřabiny ale nekonzumujte syrové, bez úpravy jsou jedovaté. Ani kopřiva není jen plevel. Kromě toho, že přispívá ke zdraví vlasů, se používá při hubnutí. Nejčastěji se konzumuje ve formě čaje.
Oregano je jednou z nejčastějších bylinek v našich kuchyních. Má aromatickou vůni a výraznou chuť, obsahuje ale také spoustu vitamínů. Dále v něm najdeme vlákninu, hořčík, železo, vápník a kyselinu listovou. Má antioxidační a antibakteriální účinky, používá se při nachlazení a napomáhá trávení, takže by se mělo přidávat zejména do těžkých jídel.
Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324431