Strawberry Season Washing Berries Water Wash Basin Home Kitchen Lot Strawberries Preparing Berries Jam Freezing

Příprava domácích džemů je snadná. Stačí dodržet několik kroků a máme zásobu na celý rok

Zahrady jsou plné chutného ovoce, kterého máte tolik, že přemýšlíte, jak jej zpracovat a uchovat na zimu? Jistě jste už přemýšleli nad tím, že se pokusíte připravit džemy. Jedná se o velmi oblíbený způsob zpracovávání přebytků ze zahrad. Pravdou je, že na přípravě džemů opravdu není vůbec nic složitého, chce to jen trochu času, který je v dnešní moderní době velmi vzácný. Pokud si jej ovšem uděláte a do džemů se opravdu pustíte, měli byste dodržet několik níže zmíněných zásad, které jsou velmi důležité pro to, abyste dokázali džemy uchovat po dlouhou dobu a aby byly opravdu chutné. Co vše je nutné během přípravy džemů dodržet?

Mohlo by vás zajímat:  Jednoduchá a vydatná snídaně jako od šéfkuchaře: vejce zapečené v rajčeti

Správné načasování sklizně ovoce

Mysleli jste si, že stačí jednoduše zajít na zahradu a ovoce prostě sklidit? Omyl! Je velmi důležité, kdy ovoce sklízíte. Pokud ho sklidíte v nevhodnou dobu, mohlo by vám v zavařeninách dělat pořádnou neplechu. Nikdy nesklízejte ovoce po dešti. Vyčkejte alespoň 3 dny, aby se ovoce stihlo zbavit přebytečné vody. Hnijící zavařeniny byste museli vyhodit, proto se toho vyvarujte. Ovoce s přebytečnou vodou má později sklony k hnití a vaše práce by tak mohla být zničena. Džemy nezavařujte podle nálady, ale spíše podle toho, jaké je zrovna počasí.

Mohlo by vás zajímat:  Při zpracování pórku lze využít bílou část i zelené listy
Zdroj obrázku: Freepik

Dokonale čisté nádoby pro uchování džemů

Myslete také na to, že džemy nemůžete umisťovat do žádné sklenice, kterou si jen tak přinesete ze sklepa. Ovoce je velmi náchylné na nečistoty, a je proto velmi důležité, aby byly sklenice i s víčky důkladně vyvařené ve vroucí vodě na sporáku, nebo můžete využít také sterilizaci v horkovzdušné troubě. Jde jen o to, aby se ze sklenic dostaly i ty nejmenší částečky špíny. Pokud by vám nějaké smítko zůstalo uvězněné s džemem uvnitř, mohli byste po nějakém čase najít v džemu pokrývku plísně. Také je namístě si uvědomit, že zavařené ovoce ve sklenici pracuje, a proto potřebuje trochu místa, sklenice tedy nemůže být naplněná až po samý okraj.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/how-to-make-basic-fruit-jam-cooking-lessons-from-the-kitchn-193560
Přidat na Seznam.cz