Při zpracování pórku lze využít bílou část i zelené listy
Pórek patří do každého správného vývaru. Tato zelenina má tak bohatou nutriční hodnotu, že by se na jídelníčku měla objevovat mnohem častěji. Přestože obvykle používáme jen bílou část pórku, zpracovat se dají i zelené listy. Celá zelenina je totiž plná živin, vitamínů s antioxidačním potenciálem a minerálů důležitých pro zdraví. Kromě vitamínů C, A, E, K a skupiny B v něm najdeme železo, hořčík, vápník, draslík, fosfor, sodík a zinek.
Pórek je velmi zdravá zelenina
Léčivé účinky pórku znali lidé už ve starověku. Naše prababičky ho zase používaly k léčbě těžko se hojících ran a při revmatických bolestech. Pro vysoký obsah železa se pórek doporučuje lidem ohroženým chudokrevností, a jelikož inhibuje růst bakterií, tak i při infekcích horních cest dýchacích. Vyplatí se zařadit ho do jídelníčku při nachlazení a jiných onemocněních.
V kuchyni se nejčastěji využívá bílá část pórku, která je tenčí a jemnější. Ale i zelené listy jsou nutričně hodnotné a rozhodně by neměly končit v koši. Dají se přidávat nejen do nedělního vývaru, ale i jiných polévek a dají se konzumovat klidně i syrové. Nakrájené listy jsou dobrým základem do salátů, když je pár hodin před zpracováním vydatně pokapete citronovou šťávou.
Výtečné saláty k masu
Do připravené směsi pórku s citronem stačí přidat lžičku medu, hrst namočených rozinek a podávat s bramborovou kaší a dušenou rybou. K nakrájeným zeleným listům můžete přidat i jablko a mrkev, špetku pepře a trochu soli, případně lžíci přírodního jogurtu. Tato verze salátu se skvěle hodí k masu na jakýkoliv způsob a kaším.
Pórek se dá výborně kombinovat s mnoha druhy zeleniny. Přidat ho můžete do domácího bramborového výpeku nebo na pizzu. Myslete ale na to, že zelené části rostliny jsou tužší, takže když je přidáte do pokrmu, který se nebude dlouho vařit, je potřeba ho nakrájet najemno. Pórek je také dobrou a hodnotnou přísadou do dušených pokrmů, a to jak k masu, tak zelenině.
Zdroj: https://www.finedininglovers.com/article/what-do-with-the-ends-of-leeks