Bunch Fresh Organic Leek Shelve Ina Market Vegetable

Při zpracování pórku lze využít bílou část i zelené listy

Pórek patří do každého správného vývaru. Tato zelenina má tak bohatou nutriční hodnotu, že by se na jídelníčku měla objevovat mnohem častěji. Přestože obvykle používáme jen bílou část pórku, zpracovat se dají i zelené listy. Celá zelenina je totiž plná živin, vitamínů s antioxidačním potenciálem a minerálů důležitých pro zdraví. Kromě vitamínů C, A, E, K a skupiny B v něm najdeme železo, hořčík, vápník, draslík, fosfor, sodík a zinek.

Pórek je velmi zdravá zelenina

Léčivé účinky pórku znali lidé už ve starověku. Naše prababičky ho zase používaly k léčbě těžko se hojících ran a při revmatických bolestech. Pro vysoký obsah železa se pórek doporučuje lidem ohroženým chudokrevností, a jelikož inhibuje růst bakterií, tak i při infekcích horních cest dýchacích. Vyplatí se zařadit ho do jídelníčku při nachlazení a jiných onemocněních.

Mohlo by vás zajímat:  Nenáviděná i oblíbená červená řepa: naučte se ji připravit tak, aby si uchovala krásnou barvu

V kuchyni se nejčastěji využívá bílá část pórku, která je tenčí a jemnější. Ale i zelené listy jsou nutričně hodnotné a rozhodně by neměly končit v koši. Dají se přidávat nejen do nedělního vývaru, ale i jiných polévek a dají se konzumovat klidně i syrové. Nakrájené listy jsou dobrým základem do salátů, když je pár hodin před zpracováním vydatně pokapete citronovou šťávou.

Výtečné saláty k masu

Do připravené směsi pórku s citronem stačí přidat lžičku medu, hrst namočených rozinek a podávat s bramborovou kaší a dušenou rybou. K nakrájeným zeleným listům můžete přidat i jablko a mrkev, špetku pepře a trochu soli, případně lžíci přírodního jogurtu. Tato verze salátu se skvěle hodí k masu na jakýkoliv způsob a kaším.

Mohlo by vás zajímat:  Domácí olej z chilli papriček uleví od bolesti, posílí imunitu a zažene trávicí obtíže

Pórek se dá výborně kombinovat s mnoha druhy zeleniny. Přidat ho můžete do domácího bramborového výpeku nebo na pizzu. Myslete ale na to, že zelené části rostliny jsou tužší, takže když je přidáte do pokrmu, který se nebude dlouho vařit, je potřeba ho nakrájet najemno. Pórek je také dobrou a hodnotnou přísadou do dušených pokrmů, a to jak k masu, tak zelenině.

Zdroj: https://www.finedininglovers.com/article/what-do-with-the-ends-of-leeks
Přidat na Seznam.cz