Při zpracování kedlubny děláme zásadní chybu, kvůli které se ochuzujeme o cenné živiny
Představte si ten hřejivý pocit, že vyhazujete opravdu jen minimum potravin. Vyhodíte jen to, co je opravdu nutné vyhodit. Když oloupete kedlubnu a sníte ji, měli byste si nechat i listy, které také najdou svou možnost využití. Většinou lidé zkonzumují pouze kořen kedlubny, což je obrovská škoda. I listy kedlubny jsou velmi zdravé a výživné. Co všechno se s nimi dá dělat lepšího než je vyhodit do popelnice či na kompost?
Zdravá kedlubna
Kedlubna je velmi zdravá sama o sobě. Obsahuje zejména mnoho minerálů. Nejvíce vám jich samozřejmě předá, pokud budete kedlubnu konzumovat syrovou. Obsahuje velké množství hořčíku, železa, vápníku, draslíku a mědi. Právě pro vysoký obsah železa je pravidelná konzumace kedlubny doporučovaná lidem trpícím anémií. Kromě toho také podporuje činnost srdce a podporuje dobrý zrak. Velmi zdravé jsou také kedlubnové listy, kterým se budeme věnovat v následující části.
Kedlubnové listy
Málokdo ví, že jsou jedlé i kedlubnové listy, a co víc, dokonce jsou ke konzumaci vhodné a jsou velmi zdravé. Kromě toho vám listy také dokáží pomoci vybrat tu nejlepší kedlubnu v obchodě. Kedlubny, které mají žluté listy, je lepší nekupovat. Kedlubny, které se vyznačují zažloutlými listy, byly silně ošetřeny chemickými prostředky, které mohou uškodit vašemu zdraví, a je proto dobré takovou kedlubnu raději nekupovat.
Když se ale vrátíme ke konzumaci listů kedlubny, je velmi důležité si říct, že obsahují mnoho vitaminů A, B a K, které podporují správnou funkci nervového systému a mnoho dalších procesů těla. Listy můžete použít při přípravě zeleninové šťávy, ale lze je také přidat do salátů nebo z nich udělat zelný salát. Konzumace kedlubny i kedlubnových listů se také velmi doporučuje všem lidem, kteří drží nějakou dietu. Podporují trávení a mají také fungicidní a baktericidní vlastnosti.
Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/kohlrabi/harvesting-kohlrabi-leaves.htm