Při zavařování okurek má klíčovou roli správná teplota láku i vybraná sůl
Zeleninové přílohy k hlavním jídlům jsou často to, co dodá jídlu tu pravou komplexní chuť. A v našich kuchyních jednoznačně kralují nakládané okurky. Hodí se k pečenému masu, ale i k tomu grilovanému. Skvělé jsou k zapečeným těstovinám i bramborám. Jsou součástí různých obložených míst a někteří na ně nedají dopustit třeba ráno, po bujaré oslavě.
Existuje nespočet způsobů, jak je připravit, ale klíčem k dokonalým okurkám je vždy správná metoda zavařování. Chcete vědět, jak na to, abyste měli vždy dokonale chutné a křupavé okurky?
Hlavním a prvním krokem je výběr okurek – velikost je důležitá. Ty příliš velké nebudou křupavé, zavařování těch malých je zase velmi pracné. Ideální je, aby byly „tak akorát“. A pak je zde několik dalších faktorů, na které byste neměli zapomenout:
- Čisté zavařovací sklenice,
- správná teplota láku,
- výroba solného roztoku,
- výběr správné soli.
Zalévání horkou vodou? Ne tak rychle!
Ačkoliv jsou nakládané okurky skvělým doplňkem mnoha jídel, jejich zavařování, konkrétně zalévání nesprávným lákem, může hodně změnit jejich kvalitu. Začněme tedy pěkně od začátku. Okurky by měly být doplněny o kousky kopru, bobkový list, kuličky nového koření, česnek, mrkev a třeba i o čerstvý křen. Někdo také přidává listy třešně nebo rybízu pro tu specifickou chuť.
Některé návody doporučují zalévat okurky horkou vodou, aby koření lépe propustilo své aroma. Avšak tímto způsobem ztrácíme mnoho zdraví prospěšných látek, nehledě na fakt, že tím můžeme značně změnit samotnou strukturu okurek. Ty se začnou chovat jako při varu, budou měknout a ztratí svou přirozenou křupavost.
Ideální teplota pro roztok
Mnohé kuchařky radí používat pro lák vlažnou vodu. Po rozpuštění soli ve vodě ji nechte zchladnout na pokojovou teplotu a poté nalijte do sklenic. K rychlejšímu ochlazení pomůže sklenici umístit na chladné a větrané místo.
Správná sůl je klíčem
Kvalita nakládaných okurek je ovlivněna nejen kořením, ale i solí. Pro tento účel je ideální volbou kamenná sůl, ideálně bez přídavku jodu. Na jeden litr vody by měla být jedna lžíce soli. Pokud byste si zvolili jiný typ soli, výsledek by nemusel být podle vašich představ.
Zdroj: https://www.picklesburgh.com/pickling-tips-old-farmers-almanac/