Preslicka1

Přeslička je běžně považována za otravný plevel. Zkušení zahradníci na ni ale nedají dopustit

S jarem začíná zahrádkářům věčný boj za bohatší úrodu, je nutné likvidovat škůdce a chránit pěstované rostliny před nákazou houbovými chorobami. Každodenní péče o zahradu bývá odměněna velkou sklizní, ale někdy je tato práce velmi náročná, o to více bez použití chemie z hobbymarketů nebo zahradnických center. Jak si práci usnadnit? Rozhodně přírodními prostředky, které fungují efektivně a nekontaminují zeleninu a ovoce chemickými látkami. Velmi účinná je přeslička rolní, která se užívá k postřiku i jako kejda na rajčata a okurky.

Bylinka nejen na krásu

Přesličku rolní znají především milovníci přírodní medicíny a kosmetiky, protože se používá na zlepšení stavu pokožky, nehtů nebo vlasů. Přeslička se užívá také vnitřně jako čaj při potížích s močovým měchýřem, pro zlepšení dýchání i fungování jater a dále pro posílení kardiovaskulárního systému. Zatímco bylinkáři oceňují její vlastnosti, zahrádkáři ji často považují za plevel, který odebírá ostatním rostlinám vodu. Přeslička však nemusí být pro zahradu zátěží, skrývá se v ní totiž poklad, který zahradě pomůže.

Mohlo by vás zajímat:  Skořice je nejlepším lékem, který rostliny zbaví plísně a pomůže jim dobře zakořenit
Zdroj obrázku: Freepik

Postřik z přesličky proti sviluškám

Přeslička totiž působí proti nebezpečným zahradním škůdcům, především sviluškám nebo mšicím. Pomáhá také proti nákaze houbovými onemocněními, především proti plísni bramborové, hnilobě na rajčatech nebo rzi. Stačí pravidelně používat zálivku z přesličky, která působí také preventivně a pomůže posílit oslabené rostliny. Přeslička se používá sušená, nasbíraná ideálně od června do září. Vložte 150 gramů přesličky do nádoby a zalijte 10 litry vody, nechte asi 16 hodin louhovat a poté přidejte malé množství šedého mýdla. Poté se zalévá tímto roztokem každé tři dny.

Mohlo by vás zajímat:  Přestat plýtvat jídlem je snadné. Foodblogerka Maia Sobczaková radí, jak veškeré zbytky zužitkovat

Přesličková kejda pro doplnění křemíku

Obdobně jako se používá kopřivová kejda, lze připravit přesličkovou kejdu z 1 kilogramu čerstvé bylinky, případně z 200 gramů sušené rostliny s 10 litry vody. Směs se nechá 7 dní kvasit, během tohoto procesu se uvolňuje pěna, po jejím zmizení je směs připravená. Koncentrát se musí před použitím zředit vodou v poměru 1 : 50 a touto směsí zalévat rostlinky rajčat, okurek nebo brambor.

Zdroj: https://nodighome.com/2017/06/17/horsetail-potions/
Přidat na Seznam.cz