Assortment Frozen Food Table

Praktické tipy, díky kterým si zamražená zelenina uchová barvu i chuť

Mražení je jedním z nejlepších způsobů, jak si uchovat zeleninu na dlouhou dobu. Mraženou zeleninu můžete použít do polévek, salátů, příloh nebo jiných pokrmů. Mražením se zachovají vitamíny, minerály a chuť zeleniny. Pokud chcete mrazit zeleninu správně, musíte dodržet několik pravidel, která vám představíme v tomto článku.

Příprava zeleniny k mražení

Před mražením je třeba zeleninu důkladně očistit, umýt a osušit. Zbavte se všech poškozených, shnilých nebo plesnivých částí. Větší plody nakrájejte na menší kousky podle toho, jak je budete později používat. Některé druhy zeleniny je vhodné před zmražením blanšírovat, tedy ponořit na krátkou dobu do vroucí vody a pak rychle ochladit ve studené vodě. Tím se zastaví enzymatické procesy, které by mohly způsobit ztrátu barvy, chuti nebo konzistence. Blanšírovat byste měli například brokolici, květák, mrkev, fazole nebo hrášek. Naopak nemusíte blanšírovat například papriku, rajče, cibuli nebo česnek.

Mohlo by vás zajímat:  Drenážní vrstva udrží domácí rostliny v kondici, materiálu se meze nekladou
frozen-vegetables-closeup-vegetables-fridge
Zdroj obrázku: Freepik

Ukládání zeleniny do mrazničky

Po přípravě zeleniny ji co nejdříve uložte do mrazničky. Použijte vhodné obaly, které jsou neprodyšné a uzavíratelné. Můžete použít plastové sáčky s uzavíráním na zip nebo plastové krabičky s víčkem. Obaly označte názvem obsahu a datem uložení. Pokud možno ukládejte menší porce, které snadno spotřebujete. Zelenina by měla být zmražena co nejrychleji a udržována při teplotě -18 °C nebo nižší.

Rozmrazování a použití zeleniny

Rozmrazování zeleniny byste měli provést bezprostředně před jejím použitím. Zeleninu můžete rozmrazit buď pomalu v lednici, nebo rychle v mikrovlnné troubě. Pokud chcete zeleninu tepelně upravit, můžete ji dát rovnou do hrnce s vroucí vodou nebo na pánev s olejem. Rozmraženou zeleninu byste neměli znovu zamrazovat. Mraženou zeleninu byste měli spotřebovat do 6 až 12 měsíců od uložení. Dbejte také na to, aby byla zelenina během mražení správně zabalená, aby nedošlo k poškození struktury či chuti. Při dodržení správných postupů bude mražená zelenina stále plná vitamínů a minerálů.

Zdroj: https://www.familyfreshmeals.com/how-to-freeze-fresh-vegetables/
Přidat na Seznam.cz