Pozor na pesticidy na potravinách. Odstraní je jednoduchá lázeň ze dvou složek
Běžně se může stát, že stojíte před pultem s ovocem a uvažujete, zdali vezmete to z české zahrádky nebo to levnější dovezené z ciziny. Většinou sáhneme po tom levnějším, ale to bývá plné pesticidů. Jak se tedy správně rozhodnout?
Co jsou to pesticidy
Jedná se o chemické přípravky, jejichž účelem je zamezit vznikání chorob na plodinách a chránit je před nežádoucími škůdci. Sice jsou použity s dobrým úmyslem, ale ve finále jsou pro člověka ve velkém množství škodlivé. Můžou vážně poškodit nervovou stavu a zasažení mozku může být trvalé. Proto je třeba se jejich konzumaci vyhnout. Není to však lehké, normálně pesticidy vidět nemůžeme. Navzdory tomu, že jsou mastné a olejnaté je nemůžeme ani holou rukou cítit. Aby se jim lidé vyhnuli, kupují si radši bio potraviny. Ne každý na ně však má. Jak se jich tedy můžeme zbavit?
Jak je dostat z povrchu plodin
V různých obchodech se dají zakoupit speciální zdravé přípravky na čištění ovoce a zeleniny, ale bohužel se nejedná o levnou záležitost. Lze je ale vyrobit levněji doma. Jsou dva jednoduché způsoby.
- voda se solí
- ocet a jedlá soda s přidanými grapefruitovými semínky
Pokud se rozhodnete, že zvolíte variantu číslo 1, stačí vám namočit plodinu do roztoku vody a mořské soli nebo citrónové šťávy. Ovoce nebo zelenina bude ve směsi namočena po dobu 10 minut a poté už ji stačí jen umýt. Druhý způsob je sice pracnější, ale také se doporučuje. Voda by ve výsledku měla být zakalená nebo minimálně zažloutlá. Hlavní je potravinu na konci vždy opláchnout, aby se zbavila všech přípravků, které na ní byly použity. Celý proces čištění vám zabere jen pár minut a vzhledem k riziku, které konzumace pesticidů představuje, by se mělo jednat o každodenní akt. Je to velmi levná varianta, jak žít zdravěji, aniž byste si museli zakupovat předražené čistící přípravky.