Potravinové alergie se týkají i oblíbené zeleniny a ovoce. Pozor si musí dát také diabetici
Pokud rádi konzumujete ovoce a zeleninu, jistě si nedokážete představit, že byste se těchto potravin museli vzdát. Alergici však nemají někdy na výběr. V syrové podobě v podstatě nemohou pozřít určité druhy ovoce a zeleniny.
Co může za potravinovou alergii a jak se projevuje?
Většina druhů ovoce i zeleniny obsahuje bílkoviny, které jsou podobné těm v květinových pylech. A právě na tuto složku reagují alergici jako na vetřelce. Jejich imunitní systém se doslova vzbouří. Reakcí pak je zpravidla vyrážka, svědění a začervenání pokožky. Nezřídka kdy se může objevit i nevolnost, zvracení, průjem, otoky hrdla a potíže s dýcháním. Takové stavy vyžadují neodkladnou zdravotní péči.
Jaké druhy ovoce a zeleniny způsobují alergie nejčastěji?
Co se týká ovoce, nejčastěji způsobují alergické reakce jahody, broskve, třešně a ananas. Ze zeleniny je to rajče, mrkev, celer anebo pak i čočka a hrách. Tím se alergikům významně zužuje možnost konzumace zdravých potravin. Potravinové alergie jsou však velmi individuální záležitostí. Každý má přesně vyhraněný typ potravin, které zkrátka nemůže jíst.
Jakým druhům ovoce a zeleniny by se měli vyhnout diabetici?
Protože je cukrovka spojená s poruchou metabolismu cukrů, je určitě nasnadě vyhnout se při nemoci druhům ovoce a zeleniny, které obsahují více škrobu a sacharidů: brambory, kukuřice, hrášek, řepa, fazole, čočka, sójové boby, černý rybíz, hroznové víno, rozinky, sušené ovoce, hrušky a švestky.
Co nekonzumovat, pokud trpíte na nadýmání?
Patříte mezi ty jedince, kteří trpí na nadýmání a nemohou se ho nijak zbavit? Pak určitě omezte nebo vylučte ze svého jídelníčku tyto potraviny: cibuli, zelí, brokolici, kapustu, květák, fazole, hrášek, čočku, růžičkovou kapustu.
Jaké potraviny by neměli jíst lidé s poruchami štítné žlázy a osteoporózou?
A na závěr si ještě řekněme, jaké ovoce a zeleninu by měli konzumovat lidé léčící se s poruchami funkce štítné žlázy v omezeném množství. Patří sem zelí, brokolice, kapusta, kedlubna. Lidé s osteoporózou by se pak měli vyhnout při léčbě špenátu, rebarboře, mangoldu a šťovíku.
Zdroj: https://www.iowaclinic.com/ear-nose-throat/specialties/allergy/what-to-eat-and-what-to-avoid-when-you-have-a-food-allergy/